Skanderborg er mest erhvervsvenlige kommune i Østjylland
Selvom kommunen samlet set går seks pladser tilbage i forhold til 2021 og nu ligger på en samlet placering som nr. 25, står Skanderborg stærkt som mest erhvervsvenlige kommune i det østjyske.
Erhvervsvenligheden i Østjylland er som en dansk vejrudsigt i oktober. Resultaterne af DI’s årlige måling af den lokal erhvervsvenlighed byder på solstrejf, men også blæst, nedbør og tåge.
Solstrejfene tegner Skanderborg og Favrskov sig for. Begge kommuner ligger pænt til som egnens mest erhvervsvenlige kommuner, selv om begge falder en smule tilbage i forhold til sidste år.
Vi ved også, at der er masser af aktivitet i byggerier i Skanderborg, så byggesagsafdelingen har nok at se til. Derfor er det yderst positivt og vigtigt, at Skanderborg arbejder med, at alle de mange henvendelser møder en kompetent og effektiv sagsbehandling
Norddjurs og Syddjurs har opklaring og kravler et ordentlig nyk opad listen, mens skyerne over Aarhus er blevet lidt mørkere trods en markant jobvækst.
Det fremgår af DI’s årlige analyse af erhvervsvenligheden i landets kommuner, der netop er offentliggjort.
Skanderborg er samlet set den mest erhvervsvenlige kommune i Aarhusområdet, selvom kommunen går fra en 19. plads sidste år til en 26. plads i år ud af de 93 kommmuner, der deltager i undersøgelsen.
Virksomhederne synes især, at sagsbehandling af sygedagpengesager og miljøsager er forbedret, mens behandlingen af byggesager trækker i den anden retning.
Sagsbehandling i fokus
»Vi ved, at Skanderborg har meget fokus på deres sagsbehandling, så det er fortjent, at det bliver honoreret af virksomhederne. Vi ved også, at der er masser af aktivitet i byggerier i Skanderborg, så byggesagsafdelingen har nok at se til. Derfor er det yderst positivt og vigtigt, at Skanderborg arbejder med, at alle de mange henvendelser møder en kompetent og effektiv sagsbehandling,« siger Anders Strange, formand for DI Østjylland, i en pressemeddelelse.
»Skanderborg har også fokus på god dialog mellem erhvervsliv, politikere og embedsapparat. Men noget kunne tyde på, at man ikke når helt ud i alle hjørner. Det er et område, der går noget tilbage i årets måling. Jeg vil opfordre Skanderborg til at fortsætte dialogen og tilstræbe at komme hele vejen rundt i deres kommunikation med virksomhederne,« tilføjer han.
Konkurrencen mellem landets kommuner om at tilbyde de bedste rammer for erhvervslivet bliver hårdere år for år, så uden at udviklingen i Skanderborg i den samlede erhvervsvenlighed er blevet dårligere, så er andre kommuner kommet tættere på Skanderborg. Og i nogle tilfælde endda foran.
»Det er positivt, at 7 ud af 10 virksomheder i Skanderborg vil anbefale andre virksomheder at komme til kommunen. Det er et godt udgangspunkt for det det videre arbejde,« understreger Anders Strange.
Mangler arbejdskraft
Erhvervslivets ønsker, til hvor de østjyske kommuner kan hjælpe, er helt entydig. Allerstørst er ønsket om hjælp til at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Dernæst kommer ønsket om en bedre infrastruktur – et punkt der tidligere har været det store smertensbarn i Østjylland. Det fylder stadig, men nu er arbejdskraft klart det vigtigste indsatsområde.
Jeg er især glad for, at DI-undersøgelsen peger på, at vi er blandt de bedste i kategorien ’arbejdskraft’”, som er altafgørende for virksomhedern
»Vi hører om mangel på hænder alle steder, og derfor er det virkeligt vigtigt, at kommunerne også er oppe på tæerne med at få de få ledige, der er, ud i beskæftigelse, for eksempek de nyuddannede. Der er meget pæn jobvækst i området, men der kunne ansættes endnu flere,« konstaterer Anders Strange.
Borgmester Frands Fischer glæder sig over, at Skanderborg Kommune fortsat ligger i den gode ende blandt landets 98 kommuner og nr. 1 i Aarhusområdet.
»Vi er en erhvervskommune med utallige vækstvirksomheder og veluddannede medarbejdere, og I Byrådet har vi meget fokus på at skabe gode vilkår for erhvervslivet. Jeg er især glad for, at DI-undersøgelsen peger på, at vi er blandt de bedste i kategorien ’arbejdskraft’”, som er altafgørende for virksomhederne,« siger Frands Fischer.
bo