3F Søhøjlandet har stoppet medlemsflugt

Det er afgørende, at vi er synlige på arbejdspladserne, og at vi gentager besøgene, fastslår formanden for den midtjyske afdeling Kai Høstrup.

Artiklens øverste billede
Formanden for 3F Søhøjlandet Kai Høstrup prioriterer at få mange lønmodtagere til at organisere sig. Foto: Torben Jakobsen

Antallet af medlemmer i de traditionelle fagforeninger er raslet ned på landsplan i mange år, men 3F Søhøjlandet i Skanderborg har opskriften på at stoppe medlemsflugten. Søhøjlandet kan fremvise en konstant fremgang i ti år.

Vi skal gøre folk opmærksom på, at det er som at sætte sig på bagsædet af en cykel og bare trille med, hvis man ikke er med i en fagforening, der tegner overenskomst og sikrer gode arbejdsforhold.

Kai Høstrup, formand for 3F Søhøjlandet

»Modellen er klar. Vi prioriterer organisering og indgåelse af overenskomster,« siger formanden for 3F i Søhøjlandet Kai Høstrup i en pressemeddelelse, og han fortsætter:

»Over ti år er vi steget fra 3500 til 3650 medlemmer, siger Kai Høstrup, som dog under Corona-pandemien har måttet notere en tilbagegang i sin afdeling, men tabet skal hentes hjem igen,« forsikrer formanden, og indsatsen bliver massiv.

Opsøgte cafeer

Alle på Søhøjlandets kontor arbejder på at skaffe flere medlemmer, og i efteråret 2021 blev der gennemført en målrettet indsats inden for hotel- og restaurationsbranchen.

»Der er typisk meget få ansatte blandt andet i cafeer, og det er et omfattende arbejde at komme ud til alle. Derfor tilknyttede vi en medarbejder til målrettet at gå efter disse virksomheder, og det blev en succes,« siger Kai Høstrup.

»Det lykkedes at få 52 til at melde sig ind. Vi havde oprindelig et mål på 100, men på grund af coronaen satte vi målet ned til 50. Projektet viser, at det nytter at gøre en indsats,« fastslår han.

Tallene på landsplan viser, at der også her er behov for en indsats. Fra 2000 til 2018 har de traditionelle fagforeninger mistet 320.000 medlemmer, og andelen af medlemmer er faldet fra 69,1 procent til 53,2 procent, mens andelen af uorganiserede lønmodtagere er steget fra 27 til 35,7 procent, og gule fagforeninger som blandt andet de kristelige er gået frem fra 3,9 til 11,1 procent, fremgår det af en rapport fra 2021 fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier.

Nasser på andre

Især den store stigning i antallet af lønmodtagere, som står uden for en fagforening, bekymrer 3F-formanden, og han ser en klar tendens.

»Vi taber lønmodtagere mellem 30 og 45 år. De kan let finde et andet job, og derfor mener de ikke, at det er nødvendigt at være med i en traditionel fagforening. Fra 55 år og opefter til 65 år stiger antallet til gengæld, fordi lønmodtagerne her kan se, at de kan få brug for hjælp til for eksempel efterløn. Men vi mangler altså medlemmer fra 55 år og nedefter,« siger Kai Høstrup, som ikke er i tvivl om, hvad der skal til for at vende udviklingen.

»Vi skal gøre folk opmærksom på, at det er som at sætte sig på bagsædet af en cykel og bare trille med, hvis man ikke er med i en fagforening, der tegner overenskomst og sikrer gode arbejdsforhold. Vi skal spørge, om de synes, at det er i orden, at de nasser på andre, som betaler kontingent,« lyder det fra formanden, som glæder sig over den nye hovedformand for 3F Henning Overgaard har gjort det til sit hovedmål at få flere organiseret i traditionelle fagforeninger.

Med den øjeblikkelige udvikling på landsplan frygter Kai Høstrup, at de faldende medlemstal kan komme til at trykke mindstelønnen.

»Tilbagegangen er giftig. Hvis organiseringsprocenten kommer under 50 procent, risikerer vi, at vi ikke kan stille krav om overenskomst, og så bliver det mindstelønnen i EU på 70-80 kr., som kommer til at gælde,« siger formanden, som tror på, at medlemstallene kan stige igen på landsplan.

»Vi skal sørge for at være synlige og komme ud på arbejdspladserne og ikke kun en enkelt gang. Vi skal gentage besøgene, så lønmodtagerne lærer os at kende. De skal vide, at det nytter noget at være medlem, og at vi yder en god service,« siger Kai Høstrup, der netop er blevet genvalgt som formand for 3F Søhøjlandet i Skanderborg.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.