Ny lokal ide: Huse a la Japan og Skanderborg

Arkitekt og bygningskonstruktør fra Skanderborg på vej med huskoncept.

Artiklens øverste billede
Skovhuset med inspiration fra Japan og Skanderborg passer ind i naturen. Visualisering: Sergio Stockfleth

En arkitekt og en bygningskonstruktør fra Skanderborg er gået sammen om at udvikle nogle nye typehuse, hvis arkitektur og materialevalg henter inspiration fra både Japan og naturen omkring Skanderborg.

Ro og rene linjer

Fra venstre Jens Martin Suzuki-Højrup og Carsten Erichsen, som har ladet sig inspirere af naturen omkring Skanderborg til deres nye huskoncept. Foto: Erland Rasmussen

Arkitekten er Jens Martin Suzuki-Højrup, og ja, du læste rigtigt: Første del af efternavnet er japansk. Det skyldes, at Jens Martin er gift med en japaner og gennem fire år har boet og arbejdet som arkitekt i Tokyo i Japan. I dag bor han sammen med hustruen og deres datter i Skanderborg.

Makker på hus-projektet er bygningskonstruktør Carsten Erichsen, som også bor i Skanderborg sammen med hans kone og datter. De to er begge selvstændige og mødes et par gange om ugen for at arbejde på typehusene og andre fællesprojekter.

Mens den japanske inspiration til huskonceptet blandt andet handler om det æstetiske indtryk af arkitekturen med stikord som ro og rene linjer, materialevalg, maksimal udnyttelse af et mindre boligareal, stor fleksibilitet i indretning samt tradition for inddragelse af udendørsarealer i boligen, så er der i den grad også hentet inspiration fra Skanderborg og naturen omkring.

Den japanske inspiration til huskonceptet handler blandt andet handler om det æstetiske indtryk af arkitekturen med stikord som ro og rene linjer. Visualisering: Sergio Stockfleth

Vores fokus er også at få fat på mange af de her nye boligkøbere, som gerne vil ud af byerne og i tættere kontakt med naturen i de små lokale bysamfund.

Jens Martin Suzuki-Højrup, arkitekt


Mødet med netop naturen omkring Skanderborg husker Jens Martin rigtig godt.

»Vi kom fra storbyen Tokyo med omkring 14 millioner indbyggere og et hektisk liv til Skanderborg, og vi kunne straks mærke, hvordan roen og stilheden sænkede sig over os, og ikke mindst min kone og datter er faldet rigtig godt til og elsker naturen og miljøet her«, understreger han.

Makkerparret bag det nye huskoncept fra Skanderborg nævner landsbyer eller forstæder omkring Skanderborg som en ideel placering, fordi arkitektur og materialevalg her vil komme i tæt kontakt med naturen og dermed komme helt til sin ret.

Deres typehuse er derfor ikke udviklet til at passe ind i et traditionelt dansk parcelhuskvarter med huse bygget i beton og mursten.

Her er Bjerghuset, som er en anden type. Huset har 1. sal blandt andet med et stort vindue i loftet mod himlen. Visualisering: Sergio Stockfleth

Tværtimod går Jens Martin Suzuki-Højrup og Carsten Erichsen bevidst en helt anden vej: Der skal bygges fleksible, små, billige og bæredygtige arkitekttegnede huse, og dermed henvender de sig også til en helt anden type kunder end de, der efterspørger et traditionelt dansk parcelhus.

»Vores fokus er også at få fat på mange af de her nye boligkøbere, som gerne vil ud af byerne og i tættere kontakt med naturen i de små lokale bysamfund«, siger Jens Martin Suzuki-Højrup.

»Vi henvender os til boligkøbere med et mindre eller et middel budget, men som gerne vil have et miljøvenligt hus fremfor at bygge et kæmpestort hus i beton , sten og tegl, som udslipper en masse CO2 og er dyrt«, supplerer Carsten Erichsen.

”Denne målgruppe er voksende internationalt og nationalt, da der er flere og flere som ikke vil binde sig så hårdt økonomisk ved at bygge nyt. Folk vil have en større personlig frihed ved også at bo billigt, enkelt og miljøvenligt.” tilføjer Jens Martin Suzuki-Højrup.

Et af grundelementerne i det nye huskoncept fra Skanderborg er fleksibilitet. Det vil sige, at det skal være nemt selv at opbygge, ændre eller flytte rundt på funktionerne inde i huset efter de behov, man har.

På den måde er husene levende og kan tilpasse sig livets forskellige stadier og familiemønstre. Dermed holder huset også hele livet, og det savner man i moderne byggeri«, lyder filosofien.

Vi henvender os til boligkøbere med et mindre eller et middel budget, men som gerne vil have et miljøvenligt hus fremfor at bygge et kæmpestort hus i beton , sten og tegl, som udslipper en masse CO2 og er dyrt.

Carsten Erichsen, bygningskonstruktør

Der kan godt leveres et nøglefærdigt hus, men det er i ligeså høj grad meningen, hvor mange penge man vil lægge i indretningen, vil man bygge indretning selv eller få hjælp fra andre til at udnytte rammerne.

»Det er en ide med inspiration fra Japan, hvor man bor på mange andre måder end her og har fleksibiliteten med de japanske skydedøre, som vi kender, og rum, som kan åbne sig og funktioner, som blander sig sammen, og hele kontakten mellem ude- og indeliv er opbygget omkring lag, og vi har tænkt meget på at udnytte de danske årstider ved at have overdækkede terrasser omkring hele huset, så man kan sidde ude og nyde årstiderne meget længere og derved også tilføje flere kvadratmetre til huset«, siger Jens Martin Suzuki-Højrup.

Nemme at bygge

Carsten Erichsen fremhæver, at husene er nemme at bygge, fordi de leveres præfabrikerede klar til at samle på grunden med facader i træ, aluminium og kork - og sidstnævnte i øvrigt også på taget i stedet for tegl.

Planen er at lancere husene i december. Første skud på stammen hedder Skovhuset, mens Bjerghuset bliver den næste type.

Makkerpakket Suzuki-Højrup og Erichsen har allerede oplevet god respons på deres ideer.

»Vi har allerede flere kunder, som er interesserede i husene som helårshuse eller sommerhuse, og det er vores indtryk, at man også i branchen er glade for, at der kommer et nyt bud på typehuset, hvor der er tænkt anderledes«, siger de.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.