Erhverv Skanderborg holdte housewarming i det der har været en »arkæologisk udgravning«

Erhverv Skanderborg er rykket ind i nyrenoverede lokaler i Adelgade 38 på den gamle politistation. Fredag kunne man officielt fejre indflytningen, der har været længe undervejs, blandt andet fordi den fredet bygning har gennemgået en omfattende restaurering.

Artiklens øverste billede
Erhverv Skanderborg kunne i fredags holde housewarming på de tre nyrenoverede lokaler, som foreningen rykkede ind i i Adelgade 38 i starten af året. På billedet Hans Kristian Nielsen, Marianne Kristensen, Line Ebbesen og Anja Basse. Foto: Anders Michaelsen.

»Det har nærmest været en hel arkæologisk udgravning,« siger Finn Damgaard, når han skal fortælle om den tre-årige istandsættelse, som den gamle politistation, retsbygning og rådhus har været under.

Finn Damgaard, der kalder sig selv viceværten, ejer ejendommen på Adelgade 38, og han bød sig til, da Erhverv Skanderborg for cirka tre år siden fortalte ud til sine medlemmer, at man stod og manglede et nyt sted at være.

Tre måneder vil der går, før erhvervsforeningen kunne flytte ind i lokalerne i Adelgade 38 - tænkte Finn Damgaard dengang - men et omfattende restaureringsarbejde gjorde tre måneder til to og et halvt år.

15. januar i år flyttede Erhverv Skanderborg så endelig ind i de historiske rammer, hvor den nuværende coronasituation gjorde det muligt, at man i fredags kunne holde housewarming for 100 af foreningens medlemmer.

»Vi er glade for at komme herind, det er jo nogle pæne lokaler, så det er svært ikke at blive i godt humør af at kigge på. Og det var jo nogle gamle lokaler, vi havde før. Det er lidt federe nu at få gæster på besøg, og man ikke skal sige til dem, at toilettet er i kælderen,« siger en tilfreds erhvervschef i Erhverv Skanderborg, Anja Basse og tilføjer:

»Det har været vigtigt, at vi kunne være et centralt sted, som var let at finde og komme til, og det må man sige, vi har fundet her.«

Det er med hjertet, man skal gøre det. Det gør man absolut ikke med hovedet, for økonomisk kan det slet ikke svare sig - men det vidste jeg også godt.

Finn Damgaard, ejer af Damgaard Ejendomme, om renoveringen af Adelgade 38.

»Gået all-in«

Tre nyrenoverede lokaler, på det der engang har været receptionen ved den gamle politistation, er Erhverv Skanderborgs nye rammer, hvor man samtidig flytter ind side om side med en række andre lokale virksomheder. Her er gamle fængselsceller nu kontorer og toiletter, og indgangen til detentionen er blevet til et fælles mødelokale, hvor det kun er en stor lysegrå jerndør med koøje, der vidner om rummets originale funktion.

Og de nye indflyttere kommer til at nyde glæde af lokaler, der i videst muligt omfang ser ud som det gamle rådhus fra 1860 og den gamle politistation fra 1920. Hvilket har været en omfattende og omkostningsfuld proces at restaurere lokalerne tilbage til original stand, især når man, som Finn Damgaard selv formulerer det, er »gået all-in« på renoveringen.

For bygningen skulle først kortlægges, som det hedder, hvor man med gamle dokumenter og billeder finder ud af, hvordan bygningen oprindeligt tog sig ud, her skulle en særlig fredningsarkitekt også indover.

Ind kom siden konservatorer fra København, der skulle restaurere vægmalerierne i den gamle byrådssal, der anno 2021 nu kommer til at tjene et formål som fælles mødelokale for husets mange lejere.

Finn Damgaard fandt spor af gamle fængselstremmer i loftet på den gamle politistation og valgte at genopføre en fængselscelle ude på et af de nye toiletter. Foto: Anders Michaelsen.

Efterfølgende har det meste fået en behandling, som var man gået 100 år tilbage i tiden. Trægulvene er ikke blevet ludbehandlet, men har fået lak af flere omgange, oprindelige lamper er blevet sat i stand med nye pære, døre er blevet frisket op i original stil og to måneder har det eksempelvis taget at reparere de gamle stuklofte. Listen er med andre ord lang.

Derfor er det også en stolt Finn Damgaard, der kan se på resultatet af det langvarige projekt, som næsten er så godt som færdigt. Alligevel kaster han sig nok ikke ude i lignende projekter lige foreløbig.

»Det er med hjertet, man skal gøre det. Det gør man absolut ikke med hovedet, for økonomisk kan det slet ikke svare sig - men det vidste jeg også godt. Men jeg synes simpelthen, det er så fed en bygning, at jeg måtte tag de tæsk, der fulgte med ved at sætte bygningen totalt i stand, og så glemmer vi alt om besværlighederne, der har været undervejs. Når vi er helt færdige, er vi bare rigtig glade for at have en fin, gammel bygning,« siger Finn Damgaard.

Tilbage mangler taget blot at blive istandsat, hvilket skulle været klart i 2022, mens de håndværker der arbejder udenfor bygningen med vindueskanter og murværk skulle være færdige om cirka to uger.

I skrivende stund er der fem ledige kontorlokaler den gamle politistation.

Læs også

Del artiklen