Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Biogasanlæg i Torrild vil påvirke borgerne i Skanderborg kommune

Artiklens øverste billede
Sidste år var der også debat i forbindelse med et forslag om et biogasanlæg i Odder Kommune, og at det ville få indflydelse ind i Skanderborg Kommune. Nu er debatten blusset op igen. Arkivfoto: Erland Rasmussen

Mange steder i landet er borgmestrene blevet bidt af at bygge biogasanlæg for at opfylde klimamålene, således også i Odder. 

I Torrild planlægger man at bygge et biogasanlæg på 20 ha. Selve anlægget fylder ”kun” 8 ha., hvad de øvrige 12 ha skal bruges til, ved vi ikke, men lager kunne være et bud. 

Transporten af gylle og anden biomasse vil belaste vejnettet betydeligt. Man regner med 38.000 kørsler om året, hvoraf godt 15.000 kommer fra eller via Skanderborg Kommune. Udledningen af CO2 fra transporten medtages ikke i beregningen for anlæggets samlede CO2-regnskab. Den udgør ifølge NOAH ca. 3 procent af den energimængde, der produceres på anlægget. 

Biogas udleder ved afbrænding den præcis den samme mængde CO2 som (fossil) naturgas. Men som det er nu, skjules denne udledning i landbrugssektoren og usynliggøres i energisektoren. 

Lugtgenerne fra gødningslageret og den transporterede gylle vil påvirke langt ind over kommunegrænsen til Alken og Mossø.

Biogas er ikke nogen bæredygtig løsning på klimakrisen. 

Biogas bygger blandt andet på en animalsk kødproduktion, der i hele værdikæden baserer sig på CO2-udledning. Først fælder man regnskov eller destruerer pampas, der kunne have bundet CO2. Så dyrker man soja, der udleder CO2. Herefter sejler man soja til Europa, med CO2-udledning til følge. Endelig fodres dyr, som prutter og bøvser metan (CH4), som ifølge FN’s Klimapanel er mere end 80 gange så klimaskadelig som CO2. 

Biogas fremstilles primært af gylle og plantemateriale. Men ifølge NOAH kommer mere end 50 procent af energien fra industriaffald (slagteriaffald og levnedsmidler mm), hvoraf er mere end 50 procent importeret, så bæredygtigheden i regnestykket kan diskuteres. 

Biogas udleder ved afbrænding den præcis den samme mængde CO2 som (fossil) naturgas. Men som det er nu, skjules denne udledning i landbrugssektoren og usynliggøres i energisektoren. 

Sidste år kom det frem, at danske biogasanlæg er langt mere utætte, end man havde regnet med. Et gennemsnitligt tab af metan på 2,9 procent lyder måske ikke af meget, men det kan betyde, at biogas er mere klimaskadeligt end fossilgas. Klimaaftalen medførte skærpede krav om at nedbringe det gennemsnitlige tab til en procent. Men det gør stadig ikke biogas til en klimavenlig grøn energikilde. 

Landbruget skal tage ansvar

Man anslår, at landbruget står for en tredjedel af CO2-udledningen, og landbruget skal medvirke i arbejdet, hvis vi skal nå klimamålene. 

Landbrugets andel af Odder Kommunes areal udgør 70 procent. På landsplan beslaglægger svinebrug 85 procent af vores samlede areal. Og svinebruget er på vej ned, hvilket lukning af slagteriet i Sæby vidner om. I dag har vi lige så mange svin, som vi havde for 25 år siden. Færre husdyrbrug vil producere mindre gylle, og uden gylle bliver biogasanlæggene overflødige. 

Det er tudetosset at binde sig til denne energiform. 

Hvad kan vi gøre? 

Frem til 6. juni 2023 er mulighed for at sende indsigelser, ideer og forslag til Odder Kommune på plan@odder.dk eller Odder Rådhus, Team Plan, Rådhusgade 3, 8300 Odder. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.