Hvad skal vi med kulturen?
På byrådsmødet den 1. marts blev der truffet beslutning om at sende en ny politik for kultur fritid og idræt i Høring.
Forhistorien er, at vi har en kulturpolitik, som er blevet til i 2016. Én meget visionær og værdibaseret politik, som jeg personlig har været glad for. Den udtrykker nok lidt højtstemt, hvordan vi ser os selv som kommune i kulturelt henseende. Men den slags må også godt være lidt højstemt.
Den er beskyldt for at være meget lidt konkret.
Fra starten af politikkens tilblivelse var der bemærkninger om, at idrætten ikke rigtig kunne se sig selv i politikken.
Det har idrætsrådet flere gange gjort opmærksom på.
De kom med ønsket om, at udarbejde en egentlig idrætspolitik.
Der har også fra andre sider været gjort gældende, at politikken manglede lidt retning inden for de øvrige kulturelle områder.
Derfor var kultur, fritids- og idræts udvalget (KFI) stemt for at udarbejde en revideret politik, omfattende alle områder. Både fordi der var brug for at foretage nogle ændringer i den eksisterende politik og fordi vi gerne ville lave en mere retningsgivende og handlingsorienteret politik.
Kultur-, fritids- og idrætslivet bæres af fællesskaber og den smukke natur omkring os. Det er med til at danne os som mennesker og er en del af den velfærd, vi hver især oplever.
Det har vi så forberedt os på og arbejdet med det sidste knap et års tid og det foreløbige resultat blev godkendt og sendt i høring.
Hvad er meningen med denne politik? Meningen er, at den skal danne ramme og give muligheder for de mange aktive vi har i vores kommune og som dag efter dag, aften efter aften, weekend efter weekend gør en kæmpe indsats for fællesskabet i vores kommune.
Det uanset om det er i idrætten verden, i vore landsbyer, i vores musik- og festivalliv og vores museer og udstillingssteder eller i petanque klubben. De er alle værdifulde for os og for folk, hvor fællesskab er lig med at leve og trives!!
Vores udgangspunkt har været, at kultur er med til at forandre og udviklede, men at det først og fremmest gror nede fra, fra de aktive og i de fælleskaber som vi har så mange af i vores kommune.
Derfor skal politikken først og fremmest være til gavn og glæde for dette.
Vi har på flere møder gennemgået den eksisterende og gældende kulturpolitik. Denne proces medførte en række ændringer og tilføjelser. Det har vi fået god og kvalificeret hjælp til fra vore administrative medarbejdere input til fra dem vi har haft dialog med undervejs.
Visionen ”Kultur-, fritids- og idrætslivet bæres af fællesskaber og den smukke natur omkring os. Det er med til at danne os som mennesker og er en del af den velfærd, vi hver især oplever.
Kultur-, fritids- og idrætslivet er i Skanderborg Kommuner båret af foreninger, kulturinstitutioner og frivillige. Dem vil vi skabe de bedst mulige rammer for.”
Og fire strategispor under følgende overskrifter:
1. Fællesskaber som kulturelt fyrtårn
2. Børn og unges kultur-, fritids- og idrætsliv
3. Udvikle det vi har - mere, højere og bredere
4. Kultur, fritid og idræt overalt - også i det selvorganiserede.
Det et en kultur, fritids- og idrætspolitik for Skanderborg kommune.
Vi har undervejs haft dialog med Folkeoplysningsudvalget (som repræsenterer forenings- og idrætslivet) med Kulturskolerådet, med Museum Skanderborg og med Børne- og Ungdomsudvalget, som vi mener har mange aktier i kulturpolitikken, når det handler om børn og unge. Her spiller skolerne jo også en stor rolle som kulturformidler og som dannelsessted. Her spiller vores kultur en vigtig rolle.
KFI besluttede, at det var den gruppe af interessenter vi ville mødes med indledningsvis. Det kunne også have været mange flere.
Og der er også flere der har tilkendegivet, at de gerne havde set de var blevet inddraget. Det er altid en afvejning, hvor mange man i politikkens udarbejdelse ønsker at inddrage. Ikke for ikke at ville påvirkes, men for at det er politik vælgerne har valgt os til at lave. Og vi skal selvfølgelig lytte og inddrage, men det kommer også senere, når politikken er i høring og skal implementeres.
Der er nogle områder, der er nævnt i politikken og i strategisporene. Det er alene eksempler og ikke udtryk for manglende anerkendelse og respekt for alle øvrige områder. For vi er i Skanderborg kommune velsignet af en helt fantastisk, aktiv og engageret kultur, fritids- og idrætsliv, som er med til at gøre vores kommune, vore lokale samfund til det de er. Var det ikke for det, var det en helt anden kommune vi var bestyrelse for.
Der skal være gode muligheder for at deltage i kultur-, fritids- og idrætslivet i hele kommunen, og det skal være nemmere for borgerne at finde disse muligheder.
Vi vil have fokus på kultur, fritid og idræt for og med børn og unge. Et vigtigt redskab skal være et styrket samarbejde mellem skole, kulturinstitutioner, idrætsforeninger og øvrigt foreningsliv.
Vi har lavet en række eksempler på, hvordan politikken på en række områder kan implementeres.
En række strategier, som vi vil arbejde med – med politikken som udgangspunk.
Vi vil gerne understøtte det kulturelle liv i kommunen i alle henseender.
Der tales om ulighed i sundhed. Vi vil med politikken gerne bidrage til mere lighed i kultur, så kultur er noget alle har adgang til i Skanderborg kommune.
Og jeg vil opfordre alle med interesse for det at indsende deres kommentarer og synspunkter og gerne konkrete forslag til evt. ændringer.