Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Nyt plejecenter skal ligge i Galten midtby

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

Der kan ikke herske tvivl om, at det nye plejecenter i Galten skal ligge i midtbyen på Tjørnehavens nuværende adresse og den tilstødende gamle rådhusgrund, sådan som det har været forudbestemt i ret mange år. 

Gamle Galten-borgere, der har levet deres liv i området og betalt deres skat, skal ikke sendes ud på en bar mark. Den negative erfaring med at bygge uden for byområder kan byrådet og administrationen hente i det nu nedlagte plejehjem ”Søkilde” ved Knudsø. Vore gamle og svækkede borgere skal have mulighed for at benytte byens faciliteter, så længe de kan. Den måske begrænsede mulighed på grund af svækkelse vil blive helt ødelagt ved at bygge ude på en mark. 

Det nye plejecenter med nærhed til byens faciliteter skal være et aktiv for først og fremmest beboerne, men også pårørende og frivillige. Aktivitetsrådet i Galten og andre frivillige har i mange år tilbudt en lang række tilbud til ældre. Tjørnehaven i midtbyen er stedet, hvor det foregår. Det vil helt sikkert blive opløst eller alvorligt svækket ved en beliggenhed ude på en bar mark. 

Virkelyst med 33 ældreboliger er en af Tjørnehavens allernærmeste naboer. Skanderborg Kommune visiterer borgere til disse ældreboliger. Den korte afstand mellem plejecenter og ældreboliger er en stor gevinst, når kommunens personale skal yde hjælp til de ældre der. Tilsvarende er det selvsagt en stor fordel for de ældre i Virkelyst, at de kan anvende faciliteterne i det kommende plejecenter.

Den helt aktuelle politiske debat om fremtidens ældrepleje fokuserer meget på involvering af pårørende og frivillige. Også i denne sammenhæng vil der i fremtiden være et klart behov for central placering og korte afstande til aktiviteter.

Der bygges allerede nu i fire og fem etager i Galten midtby. Lokalplanen for det kommende nybyggeri ved Søndergade – Porskærvej tillader tilsvarende, at der bygges op til fire etager. Et nyt plejecenter med fire etager vil således falde naturligt ind i det nuværende og fremtidige bybillede. 

Skanderborg Kommune har i det seneste årti bygget tre store plejecentre: Dagmargården 1 i Skanderborg, Fællesskabets Hus i Ry og nu Dagmargården 2 i Skanderborg. 

Forarbejdet til Fællesskabet Hus i Ry var omfattende og dybdeborende. Så dybdeborende, at man besluttede at undlade en bredere borgerinddragelse ved byggeriet i Galten, fordi man nu havde opnået den nødvendige viden til at bygge plejecenter i her. 

Arealet til rådighed for byggeriet i Galten har været kendt i vel en halv snes år. Nu rejser det spørgsmålet, om ikke det var en alvorlig fejl at undlade borgerinddragelsen i forbindelse med byggeriet i Galten. 

Under alle omstændigheder burde denne situation være undgået. Behovet for byggehøjde og parkeringspladser burde naturligvis have været afdækket allerede i foranalysen. Så, hvorfor denne hårdknude? Skanderborg Kommune har stor erfaring i plejecenterbyggeri og endnu større erfaring i ”parkeringsnormer”. 

Jeg er sikker på, at rigtig mange borgere i den nordlige del af kommunen ser noget undrende til og forventer, at byrådet får sat gang i det projekt, som var planlagt til iværksættelse allerede i 2021. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.