Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Mindeord: Carlo Rudolf Larsen elskede friheden, livet og brugte sine dage

Artiklens øverste billede
Carlo Rudolf Larsens døtre har skrevet et mindeord om deres afdøde far. Arkivfoto.

Tidligere forstander, dekoratør, lokalpolitiker, restauratør og antikvitetshandler Carlo Rudolf Larsen er sovet ind i sit hjem ved Skanderborg Sø.

Carlo betyder fri mand. Og intet kunne passe bedre på Carlo Rudolf Larsen. Han blev født i 1931 i Brønderslev som søn af Ejner Marinus Larsen og Ellen Johanne Larsen, der sammen drev en skræddervirksomhed. Helt fra barnsben af har Carlo elsket friheden. Friheden til at kunne følge sine drømme og friheden til at nyde livet. Og han har haft modet og viljen til at gøre begge dele.

Carlo blev dekoratør ved et tilfælde. Efter 8. klasse fik han læreplads i en manufakturforretning, hvor chefen pyntede vinduer. Da han en dag var hjemme til frokost, fandt Carlo sig selv i færd med at dekorere om. Tid og sted forsvandt. Det var som tingene skete af sig selv, og han levede. Heldigvis så chefen den unge mands talent og fra da af, var det Carlo, der dekorerede.

Da Carlo var udlært, gennemførte han dekoratøruddannelsen på Danmarks Dekoratørskole i København. Herefter gik turen tilbage til det nordjyske, hvor han blev ansat hos en freelancedekoratør. Efter et pitstop som bartender i Barcelona kom Carlo tilbage til Danmark til en stilling som dekoratør i Nakskov. Snart spurgte andre butiksejere, om han ville pynte for dem også, og det blev starten på en freelancekarriere.

I en af butikkerne arbejdede den unge Bente Rosdahl Jensen. Bente blev Carlos store kærlighed, og de to kom til at danne par både privat og professionelt de næste 40 år. 1960 fik de deres første datter Helle, tre år senere kom Lotte og herefter Lasse.

Familien flyttede til Hørning, hvor Carlo havde fået arbejde som lærer på dekoratørskolen Geff. Efter kort tid besluttede han og Bente at starte deres egen dekoratørskole. Nordisk Dekoratørkostskole i Ådalen ved Hørning.

Carlo var en inspirerende og vellidt underviser, og de fleste af eleverne fulgte med til den nye skole. Skolen havde plads til 50 boende elever og blev en succes fra start. Den tiltrak sig mange udenlandske elever og blev den største dekoratørskole i Nordeuropa.

Carlo havde et stort engagement og stort temperament. Han havde sine meningers mod og stod altid velargumenterede fast på dem. Han har alle dage været politisk interesseret og aktiv. Han var et dedikeret medlem af De Konservative og i en periode i 1970-erne formand for De Konservative i Hørning og en årrække medlem af Lions.

Carlos organisatoriske evner og idérigdom viste sig også her ved blandt andet at nyskabe det lokale demokrati med “Borgernes spørgeinstitut”. Et slags Gallup for borgerne i Hørning, hvor de fik mulighed for at komme med ønsker til udviklingen i byen, som politikerne efterfølgende arbejdede ud fra.

I 1972 købte Carlo og Bente en 250 år gammel bindingsværksgård i Mårup på Samsø. De ønskede at lave et skifte i deres arbejdsliv. De solgte dekoratørskolen og omdannede stalden til den hyggeligste sommerrestaurant, Kræmmersgaard. I grisebåsene sad gæsterne ved borde med lysekroner, mens Carlo omdannede kostalden til en smuk udstilling med antikviteter. Alt i restauranten kunne købes.

Bente lavede maden, og når restauranten var fuld af ventende gæster, underholdt Carlo ved at spille på et selvspillende klaver. Gæsterne troede imponeret, at det var Carlo, der spillede. Lige indtil han rejste sig op og gik, mens klaveret fortsatte med at spille.

Carlo og Bente drev restauranten 25 somre. I vintersæsonen solgte de specialdesignede butiksindretninger i Norge og efterlod sig en lang portefølje af indretninger lige fra en hattebutik, en børnetøjsbutik i Stavanger, en malerbutik i Bergen til en blomsterbutik og restaurant i Oslo.

Privat var Carlo en selskabsmand. Han underholdt gerne med historier og nød at synge og danse.

Som kun 58-årig dør Bente af kræft. Senere mister Carlo sin søn, der dør af en arvelig sygdom kun 51 år gammel.

På trods af store sorger og modgang bevarede Carlo livsglæden. Han fik tre børnebørn og fandt kærligheden igen i Ingelise Simonsen. De sidste tyve år boede han ved Skanderborg Sø, hvor han nød at sejle og fiske.

I en alder af 90 år, får Carlo lavet et stakit foran sit hjem med noderne til sangen “Jeg bærer med smil min byrde. Jeg er som den vilde hyrde.” Alle er vi specielle, men få sætter så stort et aftryk som Carlo gjorde i sit lange liv. En fri og livsglad mand til det sidste. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.