Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvis Rema kommer til Låsby nu, så sker det på falske forudsætninger

Artiklens øverste billede
Det er i det blå område, kommunen har lagt op til en ny dagligvarebutik i Låsby. Illustration: Skanderborg Kommune.

Borgmester Frands Fischer har tydeligvis gjort det til sit personlige politiske projekt, at der skal åbnes en Rema i rundkørslen i Låsby hurtigst muligt - koste hvad det vil af knuder på Planloven. Det vil være rigtig godt for Rema og dem i Låsby, som kun elsker discount. Til gengæld rigtig dårligt for alle andre.

Borgmesteren kender Planloven, men respekterer den åbenlyst ikke. Får borgmesteren sin vilje, og Rema kommer til Låsby med en meget konkurrenceforvridende placering, så må Meny, byens nuværende supermarked drevet af Martin, lukke. Det vil være et brud på loven, da lokalplanen til Rema ikke må laves, før der er kundegrundlag til begge butikker. Der kommer til at gå rigtig mange år, så hvorfor starte processen nu?

Der bor 1.989 personer i Låsby, og oplandet er ikke ret stort. I Trige ved Aarhus er Brugsen i bymidten lukket, efter at Rema åbnede en butik på en konkurrenceforvridende placering ved indfaldsvejen. Der bor 3.191 personer i Trige og oplandet er betydeligt større. Det er mere end 50 procent flere end i Låsby, og selv når Langvad Bakker efter planen er fuldt udbygget om mange år, så vil der bo færre i Låsby.

I Sabroe har Rema igen en butik med en meget konkurrenceforvridende placering i krydset mellem Viborgvej og Hadstenvejen. Der bor 3.330 personer i Sabro og seneste årsregnskab fra 2021 for Brugsen i Sabro bymidte viser et underskud på over en million kr. 

Det kan selv Coop som en stor virksomhed ikke holde til i længden. Til sammenligning var 2021 Martins femte år i træk med overskud, så det er et godt og sundt supermarked, som borgmesteren vil kaste under bussen for Remas skyld.

Man kunne også kigge på detailhandelsanalyser i stedet for kigget ud i den virkelige verden. Da Cowi lavede analysen for det nye aflastningsområde i Ry Øst, viste analysen, at den nye dagligvarebutik ville tage 67 procent af sin omsætning fra den eksisterende dagligvarehandel i Ry. Det samme vil gøre sig gældende i Låsby, så med Martins nuværende årsomsætning på under 38 mio. kr., så vil der være 12,5 mio. tilbage til Meny. Det kan ingen overleve på.

Hvis borgmesterens respekt for både Planloven og de mindre erhvervsdrivende i Skanderborg Kommune var lidt større og hans kærlighed til Rema og lyden af sin egen stemme lidt mindre, så kunne han have sparet Martin for mange søvnløse nætters spekulation over fremtiden.

Borgmesterens årelange skamløse mediepromovering af Rema, hver gang han bliver spurgt om detailhandel i Låsby, har haft kæmpestore omkostninger for den nuværende købmand. Siden 2017, hvor Rema købte ejendommen i Låsby og indledte sit massive pres på Skanderborg Kommune for en ny kommuneplan, har Martin fra Meny ikke kunnet investere i at udbygge og forbedre sin butik. 

Måske er hele investeringen tabt lige om lidt og kun gælden tilbage, hvis borgmesteren får sin vilje. Den slags bekymringer og uvished er ødelæggende for en mindre erhvervsdrivende, men her mangler borgmesteren tydeligvis lidt empati og horisont. Hans løn har aldrig været påvirket af Covid, krig, inflation, galoperende energipriser eller Planlov.

Til jer i Låsby, så forstår jeg jer ikke. I virker som en skakspiller, der kun tænker ét træk frem, og det har man altså aldrig vundet noget på. I har i dag et supermarked, som er større end Rema, og med langt bredere vareudbud af både daglig- og spændende specialvarer. 

På borgermødet i torsdags i Låsby Forsamlingshus, da vendte aftenens mest ærlige mor sig om og sagde til Martin, at hun købte specialvarer hos ham, men kørte i discountbutikker efter dagligvarer. Det er da helt normalt. Jeg kender ikke nogle børnefamilier, som køber alle deres varer det samme sted.

Problemet er blot, at lukker I Meny, så skal I ud at køre efter specialvarer udenfor Låsby. Altså dem af jer, som kan. De ældre i byen kan måske ikke, så har I tænkt på dem? Dem i Trige synes på ingen måde, at Rema er lykken.

Ligesom hos Meny, så kunne de før hente pakker og medicin fra apoteket hos Brugsen, men den service gider Rema ikke. Nu skal alle i Trige køre 6 km. til Lisbjerg efter pakker og 8 km. til Hinnerup efter medicin. Altså hvis de kan. 

I Låsby har I et stort og fint supermarked, som er det eneste, der lyser op på Hovedgaden i de mørke vintermåneder, hvor jeres børn cykler til skole eller sport i hallen. Hvis I lukker Meny, så bliver der ikke bare mørkt, men også meget øde på Hovedgaden. Har I tænkt på det?

Min baggrund for at skrive ovenstående er min investering i bygningen, hvor Meny holder til. Jeg er også mindre lokal erhvervsdrivende med bopæl og skattebetaling i Skanderborg Kommune. Jeg investerede i bygningen, efter at den i mange år var ufrivilligt ejet og drevet af konkursboet efter den gamle brugsforening i Låsby. 

Jeg tror stadig på, at Planloven er hævet over borgmesterens politiske projekt og kærlighed til Rema. Derfor har jeg også lige brugt en halv million kr. på nyt tag til Meny, for der kommer til at være Meny i Låsby i mange år endnu. 

God tur i Rema til borgmesteren. De åbner jo snart i Ry, så har du ikke så langt at køre.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.