Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Landbrugets CO2 intentioner behager borgmester – men der er andre muligheder?

Artiklens øverste billede
Opfordring til politikere og borgmester om at forholde sig holistisk til landbrugets klimarolle i læserindlæg. Foto: Peter N. Andersen

Det er rigtig godt at læse om Landboforeningen Odder-Skanderborg gode intentioner for reduktion af landbrugets udledning af CO2. Borgmester Frands Fischer melder klart ud, at vi er afhængige af, at landbruget bidrager med CO2 reduktioner, for at vi i Skanderborg Kommune kan opfylde CO2 målene, jf. Ugebladet Skanderborg den 15. februar.

Landbrugets andel af Danmarks CO2 udledning er vokset fra knap 16 pct. i 2010 til i dag at udgøre ca. 22 pct. fremgår det af Danmarks Nationalregnskabsrapporter fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet. 

Hermed en opfordring til vore politikere og ikke mindst vores borgmester til forholde sig holistisk til landbrugets klimarolle, hvor alle elementer indgår og ikke alene en parts gode men upræcise intentioner.

I Skanderborg Kommune bakker vi selvfølgelig op om den danske klimalov. I maj 2020 besluttede byrådet, at Skanderborg Kommune som virksomhed allerede i 2025 skal være CO2 neutral, og at kommunen med borgere og virksomheder skal have reduceret CO2 udledningen med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990. I den forbindelse udtaler Claus Leick, formand for Miljø- og Planudvalget: 

”Bæredygtighed og grøn omstilling er afgørende pejlemærker for byrådet. Med den nye politik har vi sat en klar retning og ambitiøse mål for arbejdet med klima og ressourcer for det næste årti.” 

En håndfast klimatilgang for borgmester Frands Fischer og Skanderborg Kommune vil naturligt være at gennemgå nye CO2 belastende aktiviteter, som landbruget planlægger i kommunen. 

Det gælder f.eks. den planlagte udvidelse af to svinefarme beliggende midt i kommunen mellem Skanderborg og Ry, hvor der søges om fordobling af produktionen af svin. Gennemføres den planlagte udvidelser medfører det en væsentlig øget klimabelastning. 

Hermed en opfordring til vore politikere og ikke mindst vores borgmester til forholde sig holistisk til landbrugets klimarolle, hvor alle elementer indgår og ikke alene en parts gode men upræcise intentioner. Der skal mere til for at Skanderborg kommune lever op til den danske klimalov.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.