Kyndelmisse
Steen Steensen Blicher skrev i 1838 sangen ”Det er hvidt herude”, hvor han bruger formuleringen Kyndelmisse slår sin knude. I år falder Kyndelmisse torsdag 2. februar.
Dagen markerer, at vi er nået halvvejs gennem vinteren. Ordet kyndelmisse stammer fra det latinske Missa Candelarum, som betyder lysmesse, og i middelalderen var det en festdag, hvor man indviede de lys, som året igennem skulle bruges i kirken.
Selvom der ikke står noget i Bibelen om kyndelmisse, markerer dagen, at Jesus som spæd blev vist frem for Gud i templet. Kyndelmisse ligger 40 dage efter jul, og dagen kaldes også Mariæ renselsesdag.
De senere år er en del kirker begyndt at fejre Kyndelmisse ved at afholde gudstjenester, der handler om Jesus som det lys, der sejrer over mørket.
De senere år er en del kirker begyndt at fejre Kyndelmisse ved at afholde gudstjenester, der handler om Jesus som det lys, der sejrer over mørket.
Til dagen knytter sig rigtig mange varsler, og ét af de mere kuriøse er det at: Skulle det blæse så kraftigt, at ”18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden” ville lunere tider snart være på vej.
I folkemunde er Kyndelmisse også blevet kaldt for ”Kjørmes Knud”, som betyder Kyndelmisses knude. Ordet henviser til, at frosten har sit tag i naturen. Før hen fejrede man Kjørmes-gilde, der var et sammenskudsgilde, hvor man spiste suppe, flæsk, pølser og pandekager. Så Kyndelmisse var tidligere en anledning til at holde både lysfest og fællesspisning.
Det er ikke kun i naturen, at tingene kan slå knuder. Livet kan også slå knuder, når for eksempel relationer bliver forkrampede og går i stykker, eller sindet bliver bekymret og gør ondt. Den slags knuder kan være værre end selv den hårdeste frost, men det er også muligt at løsne op for dem. Steen Steensen Blicher beskriver ønsket om, at vinterfrosten må aftage udenfor med ordene: Inderlig jeg længes, efter vår, men vintren strænges, atter vinden om til nord! Kom, sydvest, som frosten tvinger, kom med dine tågevinger, kom og løs den bundne jord.
Hvordan løser vi ”den bundne jord”, når det handler om vore menneskelige knuder? Det er der ingen hurtige eller færdige løsninger på. Det betyder dog ikke, at vi behøver at stå alene med at løse de menneskelige knuder op.
En mulighed kan være at bede Vorherre om hjælp, eller man kan i denne vintertid tænde stearinlys i køkkenet og invitere gæster til samtale og pandekager.