Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Mødregrupper hører til i en tilflytterkommune

Artiklens øverste billede
Debatten om hvad kommunen kan tilbyde nybagte mødre og familier er blusset op igen, lyder det i debatindlæg. Arkivfoto

Debatten om hvad vores kommune tilbyder nybagte mødre og familie er igen blusset op. 

En debat jeg har været aktiv i, siden min hustru og jeg flyttede til Skanderborg. Skanderborg Kommune har siden 2014 ikke tilbudt den service at oprette mødregrupper til hverken første- eller flergangsmødrene. Som den eneste kommune i Østjylland. 

Det mener jeg er en fejl! Mødregruppen er et fantastisk sted at snakke med andre kvinder om alt det, der summer rundt i hovedet på en nybagt mor.

Et særdeles vigtigt aspekt ved mødregrupper er, at man lærer flere mødre at kende i nærområdet. Børnene kommer oftest til at gå i både børnehave og skole sammen, og så er det virkelig godt at kende andre forældre. 

Dette giver et kæmpe rygstød til det lokale sammenhold og kultur. Netop fordi Skanderborg Kommune har mange tilflyttere, som ikke har et lokalt netværk, er det vigtigt at tilflyttere bliver en del af det lokale sammenhold. 

I en mødregruppe har du som nybagt mor fornøjelsen af at snakke med andre mødre, som har oplevelser, der ligner dem, du selv har. Man giver hinanden gode råd, udveksler erfaringer, historier, brok og alt andet man “bøvler” med i hverdagen og vigtigst - man støtter hinanden. 

I en mødregruppe kender de andre mødre ikke din fortid, din familie og faren til dit barn. De ved ikke, hvor hip og cool du var, inden du blev mor, og egentlig er de også ligeglade. Til gengæld bakser kvinderne i din mødregruppe også med manglende søvn, ømme bryster og hvad livet som småbørnsfamilie ellers har at byde på.

I en mødregruppe har du som nybagt mor fornøjelsen af at snakke med andre mødre, som har oplevelser, der ligner dem, du selv har.

I dag i Skanderborg kommune tilbydes normalt ”Familieiværksætterne”, men det har været sat på pause siden 2020 på grund af manglende ressourcer. Dette skulle være en erstatning for de traditionelle mødregrupper. Familieiværksætterne er et tilbud, hvor mødre og fædre i større grupper diskuterer og superviseres af en sundhedsplejerske. 

Kald mig bare gammeldags og ”konservativ”, men der er nogle emner ved fødsel, børn, amning og så videre, hvor ikke alle mødre føler sig trygge eller har lyst til at diskutere i åbent forum med fremmede mænd. Den traditionelle mødregruppe fungerer netop uden mænd, uden sundhedsplejerske og uden anden kommunal indblanding. 

Blot fire til fem mødre, der selv styrer hvor og hvornår de mødes med deres skønne unger til snak, hygge og kaffe. En simpel opskrift der ikke kræver andet administrativt fra kommunen end at sætte fire til fem nybagte mødre fra lokalsamfundet sammen og bede den øverste på listen om at tage initiativ til første møde. 

Vi kan lade sundhedsplejersken helt uden af denne ligning. Præcis som hun er nu, hvor mødregrupper mødes via Facebook eller Boblberg. 

At kommunen styrer det administrative og giver nybagte mødre et skub mod en mødregruppe, skal ikke forhindre det frie initiativ hos fædre, alternative og mangfoldige familieformer eller en helt anden sammensætning.

Som stor tilflytterkommune skal Skanderborg Kommune tilbyde at arrangere mødregrupper for de kommende forældre, der kommer hertil for at stifte familie.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.