Hvad er seniorrådet for en størrelse?
Seniorrådets formål er at varetage alle 60+ åriges interesse i Skanderborg Kommune, både socialt og kulturelt. Kommunen skal lovmæssigt inddrage Seniorrådet i ældrepolitiske spørgsmål.
Seniorrådet består af ni medlemmer, som vælges af og blandt de personer i kommunen, som er fyldt 60 år.
Medlemmerne vælges ved direkte valg. Valget gælder for en fireårig periode og følger byrådets valgperiode. Seniorrådet konstituerer sig med formand og næstformand. Seniorrådet har nedsat flere arbejdsgrupper, som følger byrådets arbejde. Seniorrådet udøver sit arbejde gennem møder, input og høringssvar. Seniorrådet holder et månedligt møde dog med undtagelse af juli.
Hertil kommer møder med de politiske udvalg og møder med de andre Seniorråd i Region Midtjylland samt møder og konferencer med deltagelse af Seniorråd fra hele landet.
Det er vigtigt at understrege, at rådet ikke behandler personsager. Derfor henviser vi til de relevante afdelinger i kommunen.
Man kan følge Seniorrådets arbejde via kommunens hjemmeside, da alle dagsordener til rådets møder findes der.
Hertil kommer en kort notits i Uge-Bladet efter hvert møde. Her omtales kort de vigtigste emner, der har været drøftet på mødet.
Seniorrådet har sin egen facebook side, som man kan blive medlem af. Her orienteres om rådets arbejde, og man kan komme med input til emner, som rådet kan arbejde med.
Som eksempler på konkrete arbejdsopgaver kan nedenstående nævnes:
Seniorrådet har i samarbejde med Sundheds og Omsorgsudvalget givet input til den nye Ældrelov, som skal afbureaukratisere ældreområdet og give flere varme hænder til de ældre. Vi venter spændt på at se lovudkastet.
Seniorrådet har afgivet ønsker til budgettet for 2023. Det sker via Udvalget for Sundhed og Omsorg. Vi har foreslået, at man ansætter ”husassistenter” på plejecentrene, for at aflaste plejepersonalet.
Vi håber, at stramme regler løses op, så den enkelte medarbejder sammen med borgeren og pårørende får større indflydelse på, hvordan den tildelte hjælp bliver anvendt.
Vi er også optaget af, at der bliver bygget ældre/seniorboliger i hele kommunen, da de kommende års vækst i antallet af ældre vil øge efterspørgslen ganske betydeligt. Det er vigtigt, at det bliver boliger til en leje, som alle kan betale. Vi følger løbende op på seniorbolig området.
I forbindelse med, at der bliver givet frie rammer til kommuner med forsøg på velfærdsområder, har vi anbefalet, at Skanderborg Kommune ansøger om den mulighed for ældreområdet. Vi håber, at stramme regler løses op, så den enkelte medarbejder sammen med borgeren og pårørende får større indflydelse på, hvordan den tildelte hjælp bliver anvendt. Vi har givet tilsagn om at medvirke aktivt, hvis vi kommer med i ordningen.
Flextrafik er et andet område, vi har arbejdet med. Skal den kollektive trafik blive en succes, så skal det være enkelt og let for borgeren at benytte sig af den. Den nuværende ordning er ikke særlig gennemskuelig. Det er også vigtigt, at der kommer et ens bestillingssystem.
Vi følger også rekrutteringen på ældreområdet, ventetiden i forbindelse med tildeling af hjælpemidler, kvalitetsstandarder og mange flere områder.
Borgerne kan altid henvende sig til et medlem af seniorrådet, hvis der er emner, som har generel karakter.