Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvad er seniorrådet for en størrelse?

Artiklens øverste billede
Seniorrådets ni medlemmer. Forreste række fra venstre: Hanne Hartmann (Skanderborg), Kirsten Vang Nielsen (Ry), Inger Moss (Hårby), Kirsten Nielsen (Hørning). Bagerste række fra venstre: næstformand Carl Voss (Skanderborg), Tove Zoega Bendixen (Ry), Ole Hefsgaard (Ry), Flemming Otto Jensen (Galten) og formand Søren Nielsen (Hørning). Privatfoto.

Seniorrådets formål er at varetage alle 60+ åriges interesse i Skanderborg Kommune, både socialt og kulturelt. Kommunen skal lovmæssigt inddrage Seniorrådet i ældrepolitiske spørgsmål.

Seniorrådet består af ni medlemmer, som vælges af og blandt de personer i kommunen, som er fyldt 60 år.

Medlemmerne vælges ved direkte valg. Valget gælder for en fireårig periode og følger byrådets valgperiode. Seniorrådet konstituerer sig med formand og næstformand. Seniorrådet har nedsat flere arbejdsgrupper, som følger byrådets arbejde. Seniorrådet udøver sit arbejde gennem møder, input og høringssvar. Seniorrådet holder et månedligt møde dog med undtagelse af juli.

Hertil kommer møder med de politiske udvalg og møder med de andre Seniorråd i Region Midtjylland samt møder og konferencer med deltagelse af Seniorråd fra hele landet.

Det er vigtigt at understrege, at rådet ikke behandler personsager. Derfor henviser vi til de relevante afdelinger i kommunen.

Man kan følge Seniorrådets arbejde via kommunens hjemmeside, da alle dagsordener til rådets møder findes der.

Hertil kommer en kort notits i Uge-Bladet efter hvert møde. Her omtales kort de vigtigste emner, der har været drøftet på mødet. 

Seniorrådet har sin egen facebook side, som man kan blive medlem af. Her orienteres om rådets arbejde, og man kan komme med input til emner, som rådet kan arbejde med.

Som eksempler på konkrete arbejdsopgaver kan nedenstående nævnes:

Seniorrådet har i samarbejde med Sundheds og Omsorgsudvalget givet input til den nye Ældrelov, som skal afbureaukratisere ældreområdet og give flere varme hænder til de ældre. Vi venter spændt på at se lovudkastet.

Seniorrådet har afgivet ønsker til budgettet for 2023. Det sker via Udvalget for Sundhed og Omsorg. Vi har foreslået, at man ansætter ”husassistenter” på plejecentrene, for at aflaste plejepersonalet.

Vi håber, at stramme regler løses op, så den enkelte medarbejder sammen med borgeren og pårørende får større indflydelse på, hvordan den tildelte hjælp bliver anvendt.

Vi er også optaget af, at der bliver bygget ældre/seniorboliger i hele kommunen, da de kommende års vækst i antallet af ældre vil øge efterspørgslen ganske betydeligt. Det er vigtigt, at det bliver boliger til en leje, som alle kan betale. Vi følger løbende op på seniorbolig området.

I forbindelse med, at der bliver givet frie rammer til kommuner med forsøg på velfærdsområder, har vi anbefalet, at Skanderborg Kommune ansøger om den mulighed for ældreområdet. Vi håber, at stramme regler løses op, så den enkelte medarbejder sammen med borgeren og pårørende får større indflydelse på, hvordan den tildelte hjælp bliver anvendt. Vi har givet tilsagn om at medvirke aktivt, hvis vi kommer med i ordningen.

Flextrafik er et andet område, vi har arbejdet med. Skal den kollektive trafik blive en succes, så skal det være enkelt og let for borgeren at benytte sig af den. Den nuværende ordning er ikke særlig gennemskuelig. Det er også vigtigt, at der kommer et ens bestillingssystem.

Vi følger også rekrutteringen på ældreområdet, ventetiden i forbindelse med tildeling af hjælpemidler, kvalitetsstandarder og mange flere områder.

Borgerne kan altid henvende sig til et medlem af seniorrådet, hvis der er emner, som har generel karakter.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.