Får Låsby mon fjernvarme eller skal vi ende med den dyreste løsning?
28. december 2022 fik vi i Låsby endelig brev fra Skanderborg Kommune angående ny varmekilde.
Brevet var ifølge stemplet på konvolutten sendt den 18. december og nåede lige akkurat efter 10 dage hos postvæsenet, at komme ud til os borgere inden året 2022 sluttede, hvilket var kravet fra Christiansborg som sidste frist. Men hvor mange svar på vore spørgsmål kan vi få ud af at læse brevet?
Jeg mener, at vi borgere/vælgere i Låsby efter Skovbys klare ja til fjernvarme, ikke har fået noget reelt nyt om Kredsløbs næste skridt. Der var, hvis det blev et ja i Skovby, og det blev det jo med et flot resultat, lovet en undersøgelse her i vores område om eventuel udrulning af fjernvarme hertil, men hvordan ser tidshorisonten ud og hvordan bliver de økonomiske rammer og muligheder for den enkelte husstand? Hvor meget vil kommunen hjælpe ved både nuværende og især nye udstykninger?
Jeg mener, at vi borgere/vælgere i Låsby efter Skovbys klare ja til fjernvarme, ikke har fået noget reelt nyt om Kredsløbs næste skridt.
Vi er vel en del, der efterhånden godt ved, at staten har udelukket kommunerne fra direkte økonomisk støtte i en sag som denne, men der er andre muligheder for at hjælpe borgerne og dermed sig selv. Der er også et ikke helt uvæsentligt spørgsmål, som drejer sig om, hvor mange enheder, der skal tilslutte sig fra hvor stort et område?
Et stort antal partier bakkede i juni 2022 regeringen op omkring en bred aftale angående udfasning af gas til opvarmning af boliger. Det var en aftale, som med et enkelt pennestrøg fremrykkede total udfasning med rigtig mange år, og som for en del enheder vil få store økonomiske konsekvenser.
Denne aftale skulle blandt andet have til formål at gøre det nemmere og billigere for danske boligejere at komme af med deres olie- eller gasfyr, men hvad med det, der skal ind i stedet for, bliver det også billigere? Nej, tvært imod.
De mange partier vil også gøre det enklere for danskerne at få rådgivning om en anden energikilde end gas, og der skal være bedre lånevilkår, så gas- og oliefyr kan udskiftes til fjernvarme eller varmepumpe, men på hvilke betingelser. Hvor er de klare svar, de reelle svar? Alt det ubrugelige udenoms-snak kan vi godt undvære.
Hvordan ser det hele i øvrigt ud efter valget? S har jo ikke været med i denne store kreds af partier, som indgik aftalen? Er der stadig flertal for den hurtige udfasning af gas?
Jeg er ikke klogere end andre borgere, og jeg har, som sikkert mange andre, læst, at en ”ja-tak til fjernvarme-ordning” bedre kunne have afhjulpet fjernvarmeselskabernes sikkerhed med de store investeringer, de skal foretage, men hvad er en sådan ja-tak til fjernvarme-ordning? Jeg ved det ikke, men vil da gerne vide det.
Det må være nu, borgerne skal standse bestillinger og indkøb af varmepumper, indtil vi kan gennemskue, hvad der vil blive det bedste for os.
Alt for mange har allerede nu købt varmepumper, måske på falske eller forkerte oplysninger eller viden.