Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Bliver det mon Advent i år?

Artiklens øverste billede
Jacob W. Storgaard-Christensen, sognepræst i Skanderborg og Landsbyen Sølund. Pressefoto

Om ca. tre en halv uge er det atter juleaften. Danmarks befolkning strømmer til kirkerne, hvis de da ellers får lov af Sundhedsstyrelsen i år.

Men hvad kommer de modige, der trodser kulden og eventuelle smittefarer, så for at opleve i kirken? Hvad kommer de mon for at høre?

Jesus spurgte engang dem, der var taget ud for at møde Johannes Døberen i ørkenen: Hvad gik I ud i ørkenen for at se? Et siv, der svajer i vinden? Nej, siger Jesus, det var for at høre ham om hvem der står skrevet: Se, jeg sender min engel foran dig, han skal bane din vej for dig. Og om I vil tage imod det: Han er Elias, som skulle komme. Den, der har ører, skal høre! (Matthæus 11:7-15)

Johannes døberen var en kontroversiel person. Han kom til at leve et marginaliseret liv uden for det civiliserede samfund, fordi han råbte højt. Han ville vække mennesker. Vække dem op af deres jordiske døs, så de kunne starte på en frisk. Han ville have mennesker til at vende sig om mod Gud og bekende: Ja, jeg er en elendig synder, der har brug for din tilgivelse, Gud.

Jeg ved ikke, hvordan du har det med sådan et menneske, men Johannes vandt på den måde mange mennesker for kristendommen og vækkede troen i dem. Ja, han omvender jo mennesker til Jesus, og det er netop kirkens fineste og i virkeligheden eneste egentlige opgave. Når den opgave lykkes – af kirken eller af andre der tør – så udbredes Guds Rige også her i vores liv i 2022 og vi frelses fra vores synd og vores dødelighed. Det er den gave, vi som kristne får i vores dåb – men det er også gaven vi får til jul som en påmindelse.

Kunne vi dog bare forberede os til julen lidt mere sagtmodigt. Hygge og feste med den stille glæde i sindet. Lade julefreden sænke sig over os allerede her i løbet af adventstiden.

Så hvad kommer vi for at høre, når vi strømmer til kirken i julen? Esajas har et forslag: Hvor herligt lyder budbringerens fodtrin. Han forkynder fred, han bringer godt budskab og forkynder frelse. Herren vender hjem til Zion (dvs. jorden). Bryd ud i jublende kor. Herren trøster sit folk, han har løskøbt Jerusalem (dvs. os). Hele den vide jord skal se Guds frelse! (Esajas 52:7-10)

Ja, julen er et budskab – det er derfor, vi skal høre, lytte. Og det er derfor, vi overhovedet holder åbent i kirken i julen. Vi holder ikke julelukket. Det burde alle andre til gengæld gøre, for vi vil vel egentlig gerne bare have julefred – bare kunne glæde os i denne tid og være klar til at modtage julebudskabet, når det melder sig. (Læs Johannesevangeliet kap. 1 v. 19-28)

Ja, for Jesus er jo virkelig en meget underfundig og underfuld kongesøn at skulle tage imod. Guds magt er nemlig ikke vold og diktatur eller materiel velstand - derimod mildhed, stilfærdighed, venlighed, omsorg, (jule-)fred, han er sagtmodigheden ridende på æselryg.

Hvordan tager vi imod alt det? Hvordan tager vi imod Guds kongesøn, vores frelser? Hvordan forbereder vi os i Adventen på hans komme?

Kunne vi dog bare forberede os til julen lidt mere sagtmodigt. Hygge og feste med den stille glæde i sindet. Lade julefreden sænke sig over os allerede her i løbet af adventstiden. Ikke beklage os over alt det, der ikke er kan klemmes ind i skabelonen for den perfekte jul. Måske kan vores urolige hjerter så falde lidt til ro. Måske kan vi så begynde at løfte blikket og få øje på ham, denne stilfærdige og milde kongesøn, der virkelig ikke gør et stort væsen ud af sig selv. Ham som kommer med godt budskab til os mennesker om Guds frelsende kærlighed.

Den julegave er værd at vente på med ydmyghed og eftertænksomhed - med sagtmodighed. Det er advent. (Læs Matthæusevangeliet kap. 21 v. 1-9-).

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.