Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Verdens Bedste Nyheder

Artiklens øverste billede
Astrid Olkjær Olsen, verdensmålsambassadør. Pressefoto

Fredag 9.9 uddelte frivillige landet over den årlige avis: ”Verdens Bedste Nyheder”, som tager udgangspunkt i FN’s 17 Verdensmål. I år var der fokus på Verdensmål 16: ”Fred, retfærdighed og stærke institutioner”.

Avisen har sin forankring i, at nyheder skal være konstruktive og positive og hvor er det dog lige netop den slags nyheder, som vi har brug for i disse tider, hvor ”negative historier”, for eksempel om krigen i Ukraine, abortrettigheder der bliver indskrænket, klimakrise, inflation – og jeg kunne blive ved - fylder i mediebilledet.

Nyhederne, i Verdens Bedste Nyheder, har en national og international vinkel og derfor tænkte jeg, at vi også har brug for nyheder der beskæftiger sig med, hvordan det går med udviklingen i forhold til at indfri de 17 Verdensmål i Skanderborg Kommune. Så derfor:

  • I år 2019 var der 40 hjemløse borgere. I år 2022 er det tal faldet til 30 hjemløse borgere. Verdensmål 1: Afskaf fattigdom. Kilde: Vive.
  • I år 2010 var der 18,7% af borgerne der røg dagligt. I år 2021 var det tal faldet til 10,8%. Verdensmål 3: Sundhed og trivsel. Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil.
  • I år 2009 havde 67,7 af de 25 årige gennemført en ungdomsuddannelse. I år 2020 var det tal steget til 74,3. Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse. Kilde: ”Vores Mål”, Danmarks Statistik.
  • I år 2010 blev 3.331 boliger opvarmet med oliefyr, svarende til 14,3% af alle boligerne i kommunen. I år 2022 er det tal faldet til 1.537 boliger, svarende til 5,8%. Verdensmål 7: Bæredygtig energi. Kilde: ”Vores Mål”, Danmarks Statistik.
  • I år 2005 var 17,2% af de valgte kandidater til kommunalvalget kvinder. Ved kommunalvalget i 2021 var det tal steget til 33,3%. Verdensmål 10: Mindre ulighed. Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.

Man kan helt sikkert finde indikatorer for Verdensmålene, hvor udviklingen enten er gået i den forkerte retning eller hvor der ikke er sket nogen nævneværdig udvikling, men det er ikke formålet med dette indlæg.

Ligesom jeg med lethed kunne have forsat med listen over de ”dårlige” nyheder, kunne jeg heldigvis(!) også have forsat med den ovenstående liste, som er eksempler på indikatorer for, hvordan man kan måle Verdensmålene i en kommunal kontekst.

Man kan helt sikkert finde indikatorer for Verdensmålene, hvor udviklingen enten er gået i den forkerte retning eller hvor der ikke er sket nogen nævneværdig udvikling, men det er ikke formålet med dette indlæg. Formålet har derimod været på at gøre Verdensmålene mere relaterbare og konkrete i forhold til vores kommune (som også vil kunne gøres tilsvarende i/for andre kommuner) og at minde os alle om, at på nogle områder går udviklingen i den rigtige retning.

Så verdens bedste nyheder sker også lige her lokalt i vores kommune.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.