Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Fremtidens grønne løsninger skal gro i Østjyllands baghave

Artiklens øverste billede
Anna Thusgård (S). Pressefoto.

I den seneste regeringsperiode er der indgået mange gode, grønne aftaler. Her kan nævnes indførslen af CO2-afgiften, aftalen om vindmølleparker, der kan forsyne halvdelen af Europas huse med grøn strøm og investeringer i nye grønne løsninger.

Der er også lavet en fin landbrugsaftale. Men elefanten i rummet, når vi snakker om klima og miljø, er stadig det danske landbrug. Vi ser løbende grundvandsboringer lukke grundet giftstoffer og hver dag pumper landmandens maskiner massevis af CO2 ud vi vores atmosfære.

Jeg ser gerne CO2-afgifter på landbruget og strammere regulering af sprøjtegift. Der er ingen gode grunde til at ødelægge vores fælles drikkevand.

Landbruget er nødt til at bidrage mere til den grønne omstilling, end i dag. Det er et kompliceret stykke arbejde, men hvis vi kan lykkes med at gøre det ordentligt, vil vi være langt i målet om et CO2 neutralt Danmark. 

Jeg synes ikke, at udfordringen tages seriøst nok på tværs af det politiske spektrum. Eksempelvis viser Venstres seneste udspil meget godt problematikken. Her er landbruget nævnt to gange. To gange. Det må være en ommer - hvis man altså ser sig selv som et statsministerparti i en klimakrise.

Ifølge Landbrugsstyrelsen udgør landbruget samlet 22,6 procent af Danmarks CO2 udledninger. En CO2-afgift rettet mod landbruget er nødvendig for at give et større incitament til at omstille sig.

At reducere landbrugets udledninger af CO2 er afgørende for at nå målsætningen om 70% reduktion i 2030. Ikke for målets egen skyld, men for at vise resten af verden, hvordan det kan gøres. Vi kan ikke leve uden dansk landbrug, så derfor skal vi blot sikre en incitamentsbåret omstilling. Derfor skal vi føre provenuet direkte tilbage til landbruget.

Udover de store udledninger er landbruget også en hovedårsag til, at 60 procent af alle vandboringer indeholder rester af kemikalier. Det er et ret rystende tal. Ligesom i resten af Danmark fylder landbruget en stor del af det danske landskab i Østjylland. Fra Randers i nord, udover Grenå på Jyllands næse og ned til Horsens i syd.

Over hele landsdelen bliver der sprøjtet giftige kemikalier, der siver ned i vores grundvand. Det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved. Stod det til mig, skulle det være forbudt at sprøjte giftige pesticider, der hvor der er risiko for grundvandsforurening.

Landbruget er nødt til at bidrage mere til den grønne omstilling, end i dag. Det er et kompliceret stykke arbejde, men hvis vi kan lykkes med at gøre det ordentligt, vil vi være langt i målet om et CO2 neutralt Danmark.

Østjylland kan være et epicenter for gode klima- og miljøinitiativer. Hvis vi kan vise, at landbruget succesfuldt kan omstilles, vil vi være eksemplariske for hele Danmark. Jeg tror på, at vi østjyder er omstillingsparate og kan udvikle, ikke afvikle, landbruget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.