Radikale skaber utryghed
Knapt var blækket tørt på årets budgetaftale, som 28 af 29 byrådspolitikere står bag, før det radikale medlem Anne Heeager undersiger budgetforliget, endda før at aftalen er vedtaget i byrådssalen.
Det er ingen skam at erkende, at man har forhandlet sig frem til en dårlig aftale, men på den måde at udbasunere det i pressen er ny standard, selv for de radikale i Skanderborg, og får samtidig skabt usikkerhed om de næste fire års budgetter.
Problemet er i og for sig ikke, at Anne Heeager undsiger aftalen, som hun selv har forhandlet på plads, men at borgerne i Skanderborg bliver taget som gidsler i et spil, der øjensynligt kun har til formål at redde radikale stemmer.
Problemet er i og for sig ikke, at Anne Heeager undsiger aftalen, som hun selv har forhandlet på plads, men at borgerne i Skanderborg bliver taget som gidsler i et spil, der øjensynligt kun har til formål at redde radikale stemmer. En budgetaftale er en samlet pakket, hvor alle de underskrivende partier har givet og fået, og pilles der ved delelementer, skal hele budgettet genåbnes.
Byrådet stod over for en bunden opgave med at få enderne til at nå sammen, og det i en meget svær tid, hvor blandt andet inflationen er stærkt stigende. Årets økonomiaftale mellem KL og den socialdemokratiske regering har desværre også reduceret Skanderborg Kommunes handlemuligheder. Samtidig er Skanderborg Kommune én af de kommuner, som er blevet hårdest ramt af udligningsreformen og har i dag det laveste indtægtsgrundlag i landet efter udligning.
Vi vil meget gerne være med til at se på dele af budgetforliget, og det kommer vi ganske naturligt til ved næste års budgetforhandlinger, helt i overensstemmelse med den normale budgetproces, men vi kommer aldrig til at undsige en indgået aftale i pressen i forsøget på at sige ”undskyld”.
Tilbage står flere spørgsmål, et af dem er, om byrådets øvrige forligspartier fremadrettet, kan lave fire års budgetaftaler med de radikale.