Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Synergi mellem kommune og Ryborgerne?

Artiklens øverste billede

Jeg havde egentlig ikke regnet med at skulle engagere mig i sagen om en ny skole i Ry, fordi jeg ikke har skolesøgende børn. Men jeg har set de to scenarier i Lokalplan 1190 og læst de få hidtidige indlæg i debatten, der fremhæver to meget negative forhold:

  1. Kommunen vil beslaglægge fire af Ry Hallerne om formiddagen og dermed forhindre de mange aktiviteter andre Ry-borgere nyder godt af, blandt andet mange ældreaktiviteter. Hvor skal disse så foregå? I Skanderborg mon? Odder?
  2. Kommunen kan dermed undgå selv at bygge idrætsfaciliteter i forbindelse med en ny skole! Altså et besparelsesforslag! Igen, igen! Men hvad betyder dette for Ry Hallen i fremtiden, når den nye skole ud over at beslaglægge de fire haller også skal lægge beslag på fodboldbaner?

Derfor er Lokalplan 1190 en katastrofe, og jeg forstår godt, at Ry Hallerne har trukket sig fra samarbejdet med kommunen.

Ry Hallerne er en selvstændig forening, ikke ejet af kommunen.

Derfor vil jeg kalde det, kommunens planlæggere har gang i, en delvis EKSPROPRIATION af privat ejendom, fordi foreningen vil blive beskåret i sin råderet over haller og boldbaner. Men vil kommunen betale erstatning i overensstemmelse med Grundlovens § 73?

Bliver der bygget nye haller i området til formiddagens halbrugere, når de forvises fra de eksisterende?

Bliver der (åbenbart på skrånende arealer!) anlagt nye boldbaner til udendørs aktiviteter til erstatning for de beslaglagte?

Alene disse to indvendinger mod lokalplanen viser dens tåbelighed!

Den første Ryhal blev bygget af frivillig arbejdskraft i fritiden. Økonomien blev også delvist sikret på frivillig basis. Der blev også brugt betydelige borgerkræfter på at indsamle penge til de senere udvidelser.

Den sidste for nogle få år siden, hvor Ry Hallerne som en kæmpemæssig bygningsmastodont og de nye boldbaner blev anlagt. Og det vil kommunen altså allerede ændre på og gøre hallerne endnu mere mastodontiske med den nye skole på nogle af boldbanerne. Der skal også anlægges parkeringspladser!

Med andre ord forgriber kommunen med lokalplan 1190 sig kraftigt på de eksisterende selvejende Ry Haller.

Men hvorfor er det nødvendigt, når der er masser af plads til nybyggeri tættere på Skanderborgvej?

Kolonihaverne skal vel i forvejen beslaglægges. Eventuelt kunne en skole placeres mellem boldbanerne og Væksthuset. Det er billigere og mindre klimabelastende end de store maskiner, der vil skulle arbejde på og ødelægge de nuværende projektarealer?

En skole tættere på Skanderborgvej uden at være tæt på naboerne på Thorsvej vil også være hensyntagende.

I det hele taget vil en skole mere mod øst og i nærheden af den i forvejen, efter manges mening, ikke kønne Kildebjerg kontorbygning og den måske senere planlagte syv-etages bygning på Ruggårds arealer være et plus, så Ry ikke ødelægges yderligere af planlæggere/politikere i Skanderborg. Måske skolen kunne få samme meget smukke beliggenhed som Hasseris Gymnasium med den fantastiske udsigt over Limfjorden!

Lokalplan 1190 er en ommer!


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.