Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

»Processen bør gå om« : Naboer utilfredse med »sjusket« lokalplan

Artiklens øverste billede
Højbjerg Maskinfabrik rykker teltpælene op og rykker fra Højbjerg til Stilling. Men de nye naboer er ikke begejstrede. Arkivfoto

Kære byråd,

I er i øjeblikket i gang med at evaluere og tage stilling til lokalplan 1131 dækkende området mellem Stilling og Bjertrup langs Dørupvej.

Området er i den seneste kommuneplan udlagt som erhvervsområde ”i den lettere ende” med mulighed for erhvervsvirksomheder i grundvandsklasse A-B og miljøklasse 2-4.

Denne klassificering giver god mening, da området er beskyttet, særligt følsomt OSD-område (noget af det desuden vandindvindingsområde), og ligger klos op ad den fredede Jeksen Dal og landsbyen Bjertrup.

Selve udviklingen af området har ligget stille siden kommuneplanen blev lavet, blandt andet afventende en grundvandsredegørelse og initiativer fra entreprenørens side.

I det sene efterår 2021 opstår der et akut ønske fra en i Aarhus placeret større produktionsvirksomhed om at bygge en fabrik på cirka 60.000 m2. Entreprenøren byder ind med området mellem Dørupvej og E45 –selvom virksomheden reelt ikke opfylder betingelserne for at være placeret i området.

Dette findes der dog løsninger på. I stor hast – alt for stor hast de mange fejl og mangler taget i betragtning – udarbejder kommunens embedsværk i samarbejde med entreprenøren og virksomheden et tillæg til kommuneplanen, for at rette den ind i forhold til virksomhedens manglende compliance i forhold til ovennævnte betingelser.

Desuden udarbejdes en lokalplan, der yderligere tilgodeser virksomheden. Området er nu, lige der hvor den nye fabrik skal ligge, godkendt til miljøklasse 6!

Vi, de lokale beboere i området, mener, at det i absolut bedste fald er under al kritik både at ændre områdets status og at gennemføre en så indviklet og betydende proces så hurtigt.

Virksomheden, Højbjerg Maskinfabrik (HMF), har alle processer fra stålbearbejdning, svejsning, rensning, maling, montage til udendørs test. I høj grad en virksomhed, hvor der er risiko for forurening. Deres nuværende grund i Højbjerg er konstateret forurenet i V1-niveau.

Virksomheden planlægger helt åbent med lyspunkthøjder på 10 meter og har ikke tænkt sig at tage hensyn til, om lyskegler ”rammer udenfor området’” og dermed ud til os andre.

De grønne områder er store mod E45, da vi ifølge kommunens embedsmænd ikke vil genere trafikken på E45. Mod det åbne land, blandt andet Jeksen Dalen og Adslev Hede, vil der først komme beplantning, når næste etape udføres. Denne etape er ikke planlagt endnu, og der kan således gå mange år, op til uendeligt, før der etableres beplantning til fuld afdækning.

I lokalplanen står der, at Dørupvej skal lukkes for trafik ved Bjertrup når byggeperioden er afsluttet. Det vil sige, at al trafik, bestående af jord- og sandlastbiler, byggematerialer, håndværkere og meget mere for en stor dels vedkommende skal gå via Jeksen Dalvej (og Hørning?) gennem Bjertrup by.

Som det tydeligt fremgår af ovenstående, er det gået alt for stærkt. Tingene er ikke blevet tænkt ordentligt igennem.

Det kan også nævnes, at da der sidst var aktivitet omkring området (2018/19), og vi beboere var aktive, blev vi skriftligt lovet, at vi ville blive inddraget, når processen startede op igen. Vi blev først klar over, at processen var startet (og de facto afsluttet), da der kom pressemeddelelser ud om det fantastiske scoop Skanderborg Kommune havde gjort ved at få en stor og forurenende virksomhed til kommunen.

Som minimum skal processen ”gå om”, så alle de forskellige – og komplicerede – berørte sagsområder, kan blive re-behandlet og vurderet på ny.

(Læserbrevet er forkortet, red.)

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.