Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Vi skal investere i grøn energi, men der skal udvises fairness

Hvis man bor i landdistrikterne, skal man være ekstra opmærksom i denne tid.

Elselskaber og projektmagere er, sammen med lodsejere, godt i gang med de indledende øvelser til noget, der kan ændre landskabet markant.

Landområderne er pludseligt blevet meget interessante. Ikke fordi der endnu er konkrete planer om udvikling og investeringer, men fordi der er plads til at der kan opsættes meget store solcelleanlæg.

De skal jo stå et sted – og vi skal investere i grøn energi. Så langt er alle enige – også dem der bor på landet. Men måden det sker på lige nu virker tilfældig, uden en sammenhængende plan, og uden at der bliver udvist fairness overfor dem der skal bo tæt på anlæggene.  

De skal jo stå et sted – og vi skal investere i grøn energi. Så langt er alle enige – også dem der bor på landet. Men måden det sker på lige nu virker tilfældig, uden en sammenhængende plan, og uden at der bliver udvist fairness overfor dem der skal bo tæt på anlæggene.

Senest er planerne om store anlæg ved et meget kuperet område udenfor Sjelle blevet sendt i høring. Skanderborg Kommune angiver i sit materiale, at der er en dialog i gang. Men dialogen bygger på mangelfulde forudsætninger, og der er grund til at være på vagt – også hvis man bor andre steder end i Sjelle.

For det første er de visualiseringer som kommunen har fået i den konkrete sag tendentiøse.

De er taget fra steder, hvor den visuelle forurening er mindst. Heldigvis har kommunen bedt om at få flere visualiseringer, men det kræver at byrødderne er vågne. Vi taler i det konkrete tilfælde om to store anlæg på sammenlagt ca. 70 hektar.

Det svarer til 700.000 m2, eller 100 fodboldbaner. I et særdeles kuperet og smukt landskab, og alene med den lovpligtige afstand til boliger i byzone, hvor kommunen og samme lodsejer netop har udstykket nye boliggrunde, hvor man i lokalplanen har lagt vægt på, citat fra lokalplan nr. 1022 - for boligområde i Sjelle By: ”området er forholdsvis højt beliggende på en sydvendt skråning, der giver et flot udsyn over landskabet, specielt mod syd og vest”.

En udsigt samme byråd nu ændrer til udsigt mod 70 ha. Industrianlæg. Er det god og rimelig planlægning overfor kommunens nye tilflyttere, bare fordi de bor i en af de mindre byer med få stemmer? Anlæggene vil rage fire meter op i luften, så al snak om skærmning og naturhegn er irrelevant. Der vil gå årtier førend sådanne hegn har nogen effekt, hvis det overhovedet vil være tilfældet.

For det andet er der ikke lagt op til noget medejerskab i det konkrete projekt, noget som kommunen ellers selv nævner prioriteres højt ved sådanne projekter.

For det tredje, og her er vi tilbage ved det kuperede terræn, anbefaler Danmarks Naturfredningsforening, at man skal tilstræbe at placere solcelleanlæggene ”i områder uden større højdeforskelle…”. Det er det modsatte der er på vej i dette projekt.

Da placeringen og omstændighederne i dette tilfælde jo ikke ligger ligefor, vil vi se frem til at blive inddraget som en lige part i alle faser af planlægningen.

På den måde kan vi også sikre at man ikke blindt marcherer frem med et projekt, og danner en præcedens, hvor fremtidige anlæg frit kan indhylle landsbyerne uden hensyn mennesker, natur eller landskaber.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.