Stop solcelle-klynkeriet
Copenhagen Green Energy retter en skarp kritik af Skanderborg Kommune, som ikke helt skulle have forstået, hvad deres solcelleprojekter handler om, når politikerne har beskåret to af tre projekter om solcelleparker i forhold til de indsendte ansøgninger. Og oven i købet bruger det mindre Østerskovprojekt som rettesnor for Gl. Rye og Thorsminde-projekterne ved beskæringen.
Når borgerne selv går i aktion for mere grøn energi, er der også større sandsynlighed for ægte grøn omstilling, der ikke alene tjener kapitalens grådige profitinteresser. I det hele taget må grønne projekter forankres lokalt for at skaffe folkelig opbakning.
Men mon ikke Skanderborg Kommune lige præcis har forstået, hvad solcelleparker handler om?
Selvfølgelig skal solcelleprojekter være rentable. Østerskov Solenergipark vækker klart begejstring i en socialdemokratisk kommune, blandt andet fordi naboerne kan købe anparter og dermed bakke op bag projektet.
På Rye Nørskov står Copenhagen Green Energy bag projektet. Med det navn er de næppe noget lokalt forankret foretagende, men formodentlig en eller anden kapitalfond, der kun er ude på at tjene penge.
Deres projekt indebærer forringelse af natur- og kulturværdier, som vi alle lokalt sætter pris på og derfor protesterer imod deres projekter.
I anledning af S-regeringens grønne tanker i ”DK kan mere II” i forrige uge udtaler professor Brian Vad Mathiesen til Politiken 19.4. at der er rigeligt plads til en tidobling af solcellestrøm på tagene i landets store byer og på industritage, faktisk mere end det overhovedet vil give mening at bygge.
Så hvorfor skal der ligge store solcelleparker på steder med den smukkeste natur i DK, når de solceller kan placeres andre steder. For eksempel også på almindelige hustage som hos mine naboer.
Når jeg flytter fra mit hus, og det store tag skal udskiftes, er det også en oplagt mulighed med et solcelletag.
Mulighederne for det bør være større. Det er en politikeropgave at finde ud af det. Inddrag tagflader og facader før det åbne land.
Når borgerne selv går i aktion for mere grøn energi, er der også større sandsynlighed for ægte grøn omstilling, der ikke alene tjener kapitalens grådige profitinteresser. I det hele taget må grønne projekter forankres lokalt for at skaffe folkelig opbakning. Og små solcelleparker er ikke på samme måde forstyrrende i landskabet som store.
Måske man kunne låne inspiration fra Andelstanken, som opstod for 150 år siden – også på russisk inspiration, da dansk landbrug mistede konkurrencekraft i forhold til kornimport fra Rusland på grund af jernbanens fremkomst.