Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Solceller skal ligge et sted, der giver mening

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

Vi, naboerne på Udsigten nr. 2,6,8,10 og 14, Sjelle by, ønsker med dette læserbrev at deltage i debatten om påtænkte etableringer af industrielle solcelleparker øst og vest for Sjelle by.

Vi ønsker, at der skabes en meningsfuld og retfærdig proces omkring solcelle-placeringer i Skanderborg Kommune. Som overskriften indikerer, går vi også ind for grøn energi, men vi ønsker for eksempel solceller placeret der, hvor det giver mening.

Vi ønsker, at der skabes en meningsfuld og retfærdig proces omkring solcelle-placeringer i Skanderborg Kommune. Som overskriften indikerer, går vi også ind for grøn energi, men vi ønsker for eksempel solceller placeret der, hvor det giver mening.

Mening er, i denne sammenhæng, at placering af industrielle anlæg finder sted i overensstemmelse gældende Kommuneplan. I Kommuneplanen understreges det blandt andet, at de vide udsigter i kommunen skal bevares.

Da Galten Kommune i sin tid udstykkede et område i Sjelle, kaldte man det “Udsigten”, fordi der herfra er den videste udsigt over marker, enge, og ikke mindst Aarhus’ ny skyline.

Beboerne på Udsigten købte netop grunde der, for at nyde naturen og få del i den fantastiske udsigt.

Et industrielt solcelle-anlæg placeret på landbrugsjorden mellem Sjelle og Herskind vil fjerne al udsigt, ikke blot for beboerne på Udsigten, men for alle beboere i Sjelle by.

Sjelle Bylaug og lokale borgere har i en årrække arbejdet på, at gøre byen til et attraktivt og levende lokalsamfund. Én af prioriteringerne er etablering af en sti rundt om byen, med det formål, at alle Sjelle borgere kan nyde naturen og den beskrevne udsigt.

Et industrielt solcelleanlæg mellem Sjelle og Herskind vil også ødelægge al eksisterende udsigt fra en kommende sti. En sti som Landsbysamvirket i Skanderborg Kommune i øvrigt beredvilligt og økonomisk har støttet op om.

Det skal give mening og som Mette Frederiksen siger »vi skal gøre det klogt«. Forskerne peger på, at man i langt højere grad bør udnytte eksisterende bygningsmasse og allerede industrialiserede områder til solceller.

Alternativt kunne man tænke i lavbundsjorder eller mere ufrugtbar jord. Landbrugsjorden omkring Sjelle er af særlig høj kvalitet, og i en verden med stigende usikkerhed omkring fødevareforsyning, giver det ikke mening, at de bedste jorde bruges til industrielle solcelleanlæg.

Skanderborg Kommunes udarbejdede “Standard” for processen omkring opførelsen af industrielle solcelleanlæg understreger, at de skal placeres så̊ de visuelle gener begrænses. Vi formoder, at det også gælder for Sjelle by.

Folkebladet bragte d. 6. april 2022 læserbrev v. Jan Deding, Sjelle, med overskriften ’Påtager Aura sig en politisk støttet rolle ved at ”diktere” placering af stort industrielt solcelleanlæg?’

Beboerne på Udsigten nr. 2,6,8,10 og 14, Sjelle by, opfordrer ligeledes byrådet til at komme på banen i disse sager, da der tydeligvis arbejdes på, med eller uden byrådets virke, at placere industrielle solcelleanlæg, der fratager os den største værdi ved at bo i Sjelle, nemlig udsigt og adgang til naturen.

Lad os få mening og fornuftig tænkning ind i debatten om grøn energi, som vi jo alle går ind for.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.