Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

C02-afgift på en branche i knæ

Artiklens øverste billede
Peter Have, Låsby Kro.

Regeringen har fremlagt en grøn skattereform, der efter min mening kan ramme de forkerte virksomheder.

Lad mig starte med at slå fast, jeg går ind for 2030 målsætningen om at reducere CO2 med 70 procent.

Det er afgørende, at vi får sat yderligere gang i den grønne omstilling, som gerne skal få os helt fri af den russiske gas.

Hotel og Restaurationsbranchen, som jeg repræsenterer som hotelejer, har nu gennem hele Corona pandemien været under et ekstremt økonomisk pres. Og jeg kan være nervøs for, det kan være dræbende for mange af disse virksomheder, at der nu ser ud til, der indføres en afgift på 750 kroner pr. ton CO2.

Lad mig give et eksempel. Et hotel med 50 værelser og plads til 200 gæster i restauranten udleder i omegnen af 200 ton CO2, selvom der er taget initiativer til at reducere energiforbruget maksimalt. Det betyder, hotellet vil blive pålagt en CO2 afgift på 150.000 kroner pr. år.

Erhvervet står med massive udfordringer, blandt andet på grund af nedlukningerne. Vi mangler faglært arbejdskraft. Der er mangel på råvarer og læg dertil ekstreme prisstigninger på energi.

Det vil hjælpe gevaldigt, hvis hotellerne kan betale den lavere energiafgift for procesformål frem for den højere rumvarmeafgift.

Peter Have, Låsby Kro

Et flertal i folketinget har tidligere vedtaget, at rumvarmeafgifter skal sidestilles med energiafgifterne til procesformål. Her er tanken, at den energi, der bruges til at temperere et hotelværelse, er en del af den proces og det produkt, som landets hoteller sælger. Her vil det hjælpe gevaldigt, hvis hotellerne kan betale den lavere energiafgift for procesformål frem for den højere rumvarmeafgift. Man har jo ligestillet elafgifterne, men alle øvrige former for energi mangler fortsat at blive ligestillet.

Man vil altså pålægge en CO2 afgift på en branche, der er i knæ, uden at give nogle lettelser af nogen art. Det kunne være den førnævnte sidestilling af rumvarmeafgiften eller ved skattelettelse. Uden nogen form for tilbageførelse af CO2 afgiften vil forringe branchens konkurrencevilkår, som jo er benhård, set op imod vores nabolande.

Derfor er min opfordring til Folketinget, at man tænker sig grundigt om, når forhandlingerne om CO2 afgifterne går i gang.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.