Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Indfør minimumsnormeringer nu!

Artiklens øverste billede

Kære Byråd i Skanderborg Kommune.

Den samlede bestyrelse for Dagtilbud Nord, som omfatter kommunens syd nordlige daginstitutioner i Låsby, Galten og Skovby, stiller forslag om straks-implementering af minimumsnormeringer i stedet for den nuværende plan med at udskyde implementeringen til sidste udkald.

Alle prognoser viser, at der er behov for flere pædagoger de kommende år, og allerede i 2030 vil Danmark mangle 13.700 pædagoger.

Men tal som undervisningsministeriet offentliggjorde i 2021 viser, at udviklingen med optag på pædagoguddannelserne går den stikmodsatte vej. Antallet af personer som søgte ind på pædagoguddannelsen faldt med fem procent fra 2020 til 2021.

Hvis ikke vi holder hånden under personalet nu, og viser, at vi vil prioritere dem ved at fremrykke implementeringen af minimumsnormeringerne, så kan konsekvensen være, at de forlader os til fordel for andre kommuner, som vil.

Hvis udviklingen ikke vendes, kommer børnene til at betale prisen.

I vores nabokommuner Horsens og Århus er de tilsyneladende mere ambitiøse på børnenes og personalets vegne, og indfører minimumsnormeringer henholdsvis i 2023 og 2022.

I Aarhus indføres der samtidig sociale normeringer, der sikrer ekstra ressourcer til sårbare og udsatte.

Foruden de klart ringere forhold for børnene på vores side af kommunegrænserne, medfører de bedre forhold i Aarhus og Horsens yderligere udfordringer i forhold til de enorme rekrutteringsproblemer der er på dagtilbudsområdet i Skanderborg Kommune.

Manglen på pædagogisk personale er stor og bliver kun større de kommende år.

Hvor tror I, pædagogerne søger hen, når der i Skanderborg holdes fast i den nuværende normeringsmodel, og der i Horsens og Aarhus er minimumsnormeringer, som ikke alene sikrer bedre arbejdsforhold og arbejdsmiljø for det pædagogiske personale, men som også viser en helt anden velvilje og vision for området, end den der praktiseres i Skanderborg.

Og ser man mod Københavns Kommune, hvor de tilsyneladende har forstået situationens alvor, finder man bonusbetalinger på kr. 15.000 for nyuddannede pædagoger, når de har været ansat i kommunen i 12 måneder, og samme bonus får allerede ansatte medarbejdere som fastholdelsesbonus, når de har været ansat i otte år.

Det understreger den konkurrence, der ligger kommunerne imellem, og at tiltrækningen af medarbejdere og fastholdelse af samme blot bliver sværere og dyrere med tiden, hvis vi ikke begynder at arbejde for det nu. I Lyngby-Taarbæk Kommune synes de ikke bonussen I København var helt ambitiøse nok, så de har allerede trumfet ved at tilbyde bonus allerede efter seks måneder.

På seneste bestyrelsesmøde i Dagtilbud Nord meldte personale og ledelse om udbredt metaltræthed i personalegruppen ovenpå to år i konstant alarmberedskab og omstilling.

Hvis ikke vi holder hånden under personalet nu, og viser, at vi vil prioritere dem ved at fremrykke implementeringen af minimumsnormeringerne, så kan konsekvensen være, at de forlader os til fordel for andre kommuner, som vil.

Det er på tide, at der i Skanderborg Kommune vises politisk opbakning til det pædagogiske arbejde, at der sikres ordentlige arbejdsvilkår for personalet, og rimelige vilkår for samfundets yngste borgere, som fortjener tryghed, nærvær, stabilitet, solidt pædagogisk arbejde og masser af kram.

Giv børn og personale ordentlige vilkår nu. Tiden er inde.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.