Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Skal Skanderborgs byråd på diæt?

Artiklens øverste billede
Skanderborg Kommune styrker indsatsen for klimavenlige madvarer. Foto: Presse

Enhedslisten sætter byrådets spisevaner til debat på byrådsmødet 30. marts. Klimakrisen og biodiversitetskrisen er i høj grad et produkt af vores forbrugsvaner, eller rettere af de forbrugsvaner, vi i den rige del af verden tillader os.

Spisevaner er også forbrugsvaner.

De tiltag, vi i Danmark hidtil har præsteret for at imødegå klimakrisen, er helt utilstrækkelige.

Det gælder også på landbrugsområdet. Landbrugsproduktionen er ansvarlig for 43 procent af Danmarks drivhusgasudledninger. Især husdyrproduktionen udgør et klimaproblem af gigantiske dimensioner.

Hvis man ikke vil rode sig ud i nogle af de strukturelle forklaringer på klimakriser og fødevarekriser, som Enhedslisten og klimabevægelser har så stor hang til, men i stedet holde sig til markedsmekanismer, så bliver det den enkeltes frie forbrugsvalg, der skal redde os gennem kriserne.

Landbruget forklarer sig ved det frie marked, som skal regulere, hvad der skal produceres. Det vil i teorien sige, at efterspørgslen efter varer bestemmer, hvad landmanden producerer. Hvis en dansk gris kan betale mere for ukrainsk hvede end en enlig mor i Etiopien, så får grisen hvede at spise. Det frie marked har bestemt, at der skal dyrkes dyrefoder på 80% af det danske landbrugsareal.

På grund af den krig Rusland har indledt mod Ukraine, ser verden ind i en fødevarekrise. Rusland og Ukraine leverer tilsammen en fjerdedel af verdens kornafgrøder. Ukraine er ved at blive ødelagt og Ruslands økonomi er ved at blive ødelagt, så produktionen vil falde brat.

Hvis markedsmekanismerne fungerer, så vil priserne på korn stige voldsomt. Hvis ikke produktionsdyrene skal gå sultne i seng, så er der andre, der må gå sultne i seng. Det afhænger af betalingsevne.

Hvis man ikke vil rode sig ud i nogle af de strukturelle forklaringer på klimakriser og fødevarekriser, som Enhedslisten og klimabevægelser har så stor hang til, men i stedet holde sig til markedsmekanismer, så bliver det den enkeltes frie forbrugsvalg, der skal redde os gennem kriserne.

Byrådet har tidligere været nogenlunde friske på at påvirke spisevanerne hos de borgere, der får mad fra offentlige køkkener, hvor klimaansvarlighed er højt på dagsordenen og nedsat kødforbrug derfor naturligt. Det har hidtil knebet med tilslutningen, når det gjaldt byrådets egen menu.

Men måske er tiden inde nu, til at byrådet vil vise den lille symbolske gestus, det vil være at bestille kødfrie menuer fra Fælledens køkken, når byrådet får mad derfra. Til gavn for klima og fødevaresikkerhed.

Byrådspolitikerne har naturligvis altid, hver især det frie valg til at vælge en kødfri menu, men det ville se godt ud, hvis det var en fælles beslutning.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.