Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Bare giv den gas

Artiklens øverste billede
At fylde brændstof på bilen kan være en ganske bekostelig affære. Arkivfoto: Lars Krabbe

Som en trøst om end en fattig én af slagsen til alle, der finder, at den dagsaktuelle brændstofpris ikke mindst efter Putins galmandskrig er vanvittig høj, må jeg sige, at det faktisk ikke er tilfældet.

Det er tværtimod vanvittigt billigt! Helt tilbage i 90’erne fastslog daværende miljøminister, Svend Auken således, at, hvis benzinprisen var fulgt med de sidste årtiers prisudvikling, skulle 1 liter superbenzin dengang have kostet godt 18 kroner.

Den faktiske pris var godt 9 kroner.

Selv om dagsprisen set i forhold hertil er relativt lav, skal vi med omtanke for klimaet naturligvis ikke give den gas - tværtimod lette trykket på gaspedalen, måske helt undlade at trykke på den.

Vær ikke negativ over for denne ændring af din hverdag, tænk i stedet positivt - for eksempel på det fællesskab, der uvægerligt vil opstå mellem dig og de andre pendlere.

Lad derfor den nye, uvant høje pris være en øjenåbner, så du ikke blindt tager bilen, når du skal på arbejde eller fra A til B, men i stedet tog eller bus.

Vær ikke negativ over for denne ændring af din hverdag, tænk i stedet positivt - for eksempel på det fællesskab, der uvægerligt vil opstå mellem dig og de andre pendlere.

Her i Skanderborg så man op til i 1960’erne på alle hverdage hver morgen en sand folkevandring op ad Banegårdsvej af mennesker på vej til banegården for at tage toget til Aarhus til deres arbejde.

Sidst på eftermiddagen gentog det samme sig så blot i modsat retning. Min kone, der i et par år var en del af denne kolonne, fortalte mig om, hvor hurtigt man kom til at kende hinanden og hyggede sig med snak og kortspil – unægtelig noget sjovere end at hænge i en af de bilkøer på E45, som der stort set hver dag berettes om.

Cyklen var jo også en mulighed, så tænk på alle de overflødige kilo, du vil brænde af på cykelstien.

Tiden er inde til at ændre vaner og gå nye veje, hvis vi skal ændre på noget, så det virkelig får betydning i forhold til de truende klimaforandringer.

Det gælder naturligvis også den måde, vi transporterer os på. Vi skal med andre ord slå autopiloten fra og gribe til radikale løsninger. Såvel på Christiansborg med vores farvemuterede statsminister i spidsen som hos landets kommunalpolitikere har man erkendt det – og glædeligvis med vores kommune i forreste linje.

Det er på tide, at vi alle med samme alvor ligeledes indser det – også på det helt personlige plan. Det er vore børns og børnebørns fremtidige liv, vi holder i vore hænder. Det må vi ikke tabe på gulvet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.