Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Stram op SIRI og hjælp Ukraine

Artiklens øverste billede
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye bør hjælpe virksomheder med ukrainske ansatte, mener debattøren. Arkivfoto

Nu skal minister Mattias Tesfaye give en hjælpende hånd til vores virksomheder, som har ukrainske ansatte.

Deres dygtige medarbejdere er taget hjem, og det er fuldt forståeligt. De ønsker, at forsvare deres fædreland.

Vores danske virksomheder hjælper deres ansatte alt det de kan. Og står parat til at modtage de ukrainske medarbejderen, når de forhåbentlig snart kommer tilbage.

Det er vel at mærke ikke billig arbejdskraft, men højt skattede eksperter vi taler om her. Vores danske virksomheder er afhængige af deres ansatte og den særlige ekspertise de har.

Problemet er, at de ukrainske ansatte typisk er i Danmark på en arbejds- og opholdstilladelse, udstedt af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Det er et meget langsommeligt apparat. Virksomheder der er afhængige af, at få faglighed fra udlandet, skal udbetale minimum 24.000 kr., alle årets måneder, for at opretholde arbejds- og opholdstilladelsen.

Vores danske virksomheder kan i normale tider håndtere de krav:

Men der er tale om et forhindringsløb. Virksomhederne oplever ved simple forlængelser af arbejds- og opholdstilladelser, at der snildt går fra 7 til 11 måneder. Samtidig må virksomhederne ikke søge forlængelse tidligere end tre måneder før udløb. Det vil typisk indebære, at tilladelserne udløber inden forlængelsen er sagsbehandlet. Disse vanvittige forløb gælder også ansatte, som har været ansat i virksomhederne i flere år.

Vores danske virksomheder hjælper deres ansatte alt det de kan. Og står parat til at modtage de ukrainske medarbejderen, når de forhåbentlig snart kommer tilbage.

SIRI er således i en konstant tilstand af underbemanding. Konsekvensen er, at virksomhederne i den nuværende situation er bange for, hvilket bureaukratisk mareridt de skal igennem for at opretholde og forlænge arbejdstilladelserne for deres ukrainske ekspertise. Virksomhederne har kun det ønske, at fastholde de ukrainske ansatte og holde døren åben for dem, når de kan vende tilbage til Danmark.

Vil det være muligt for ministeren, at agere agilt i den ekstraordinære situation og træde hjælpende til overfor tragedien, der har ramt Europa? Virksomhederne har brug for en dispensation, sådan at de kan håbe på deres ansattes tilbagevenden.

Der skal ske en 180 graders vending. Det er vores virksomheder der er vigtige - ikke angsten for international arbejdskraft.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.