Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Efterlyser tiltag for bløde trafikanter: »Politikerne har en tendens til at vælge andre projekter først«

I De Syv Dale har vi udover vores stærke fællesskab desværre også en anden ting, vi er fælles om – nemlig Låsbyvej. Låsbyvej er en meget trafikfarlig vej, som går fra Låsby til Skanderborg -lige igennem vores skønne område. Den er en af de få veje i samme ”vejklasse”, hvor der ikke er tiltag ift. bløde trafikanter. Samtidig er Låsbyvej med sine 6.500 køretøjer i døgnet (2019-tal) den vej, hvor der er markant mest trafik og ingen tiltag for bløde trafikanter.

Det kan ikke undgå at ramme os, når kommunen så stolt kører frem med Kampagnen ”De Ualmindelige”, deres projekt ”Vi cykler til skole” og laver konkurrencer for de klasser, som cykler mest. Ja, tak for det. Det bliver jo ikke aktuelt herude, så længe vi ikke har muligheden.

Kirsten Leth Reusing, Bækgårdsvej 5, Skanderborg

Ydermere er trafikken steget meget voldsomt med 30% fra 2017 til 2019 jævnfør kommunens trafikmålinger. Her vil man normalt anslå en årlig stigning på 2 procent.

Stigningen skyldes i store træk åbningen af Silkeborg Motorvejen. Det er blevet attraktivt at køre fra ved Låsby, ad Låsbyvej til Skanderborg og så køre på motorvejen igen ved Skanderborg. Det reducerer både køretid og kilometer. Så der er også meget tung trafik på Låsbyvej. Og der bliver, jævnfør trafikmålingerne, generelt kørt for stærkt.

Tallene taler således sit tydelige sprog og kalder på handling.

Sikker skolevej – også til børnene på landet

Vores ønske er i første omgang at skabe en sikker skolevej fra Nørre Vissing til Veng Skole, så vores børn kan cykle i skole og til fritidsaktiviteter ved Borgernes Hus. Samtidig vil ønskescenariet helt klart være at få etableret en cykelsti helt fra Låsby til Skanderborg.

Det vil skabe en sammenhæng i kommunen for bløde trafikanter og koble Silkeborg og Skanderborg sammen, da der i forvejen er en cykelsti fra Silkeborg til Låsby.

Dermed bliver tilgængeligheden til vores fantastiske natur i området også øget, og det bliver attraktivt at være cykelturist herude.

Og attraktivt som cyklist er i hvert fald ikke et ord vi kan bruge om det i dag. Det er ofte med livet som indsats, at man begiver sig derud på cykel.

Vi kan se, at et af de forhold, som bliver vægtet i forhold til cykelstiprojekternes prioritering er trafiksikkerhed. Hvad der ligger i det, kan vi være i tvivl om, men det er selvfølgelig klart, at når forholdene for cyklister er ikke-eksisterende på Låsbyvej, så er der jo ikke mange, som tør køre der. Og jeg er ikke i tvivl om, at jernhesten vil blive trukket ud lidt oftere for rigtig mange, hvis man kunne køre i sikkerhed på en cykelsti. Så det er ikke kun for vores skolebørn, at vi ønsker en cykelsti. Jeg har hørt flere nævne ønsket om cykelstien også af hensyn til muligheden for at cykle til Skanderborg for at komme til stationen og kunne tage toget videre til sit arbejde.

Dialog er ikke nok – vi savner handlekraft

Nu læste jeg på et tidspunkt et læserbrev af Mira Issa Bloch (Medlem af Skanderborg Byråd og næstformand for Arbejdsmarkedsudvalget), hvor hun argumenterede for at parkeringspladserne i Skanderborg skulle laves om til lade-parkeringspladser til el-ladcykler.

Så kunne bilen blive hjemme, mens vi cykler ind for at handle. Det bærer jo tydeligt præg af, at hun ikke er vant til at komme udenfor byskiltet. Jeg har i hvert fald svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre herudefra som det er i dag. Men det kunne da være dejligt, NÅR det en dag kan lade sig gøre.

Byrådet har med Budget 2022-2025 netop lagt et spor omkring dialog med landsbyer og byer. Det sætter vi stor pris på, og i De 7 Dale vil vi virkelig gerne dialogen. Men vi vil også gerne blive lyttet til – og det håber vi, at politikerne gør her.

Det kan ikke undgå at ramme os, når kommunen så stolt kører frem med Kampagnen ”De Ualmindelige”, deres projekt ”Vi cykler til skole” og laver konkurrencer for de klasser, som cykler mest. Ja, tak for det. Det bliver jo ikke aktuelt herude, så længe vi ikke har muligheden. Låsbyvej er – så vidt vi ved – den ENESTE skolevej i Skanderborg Kommune, som er trafikfarlig og hvor der IKKE er tiltag for cyklister. Kan det virkelig være rigtigt?

Vi ved, at cykelstien har været på administrationslistens prioriteringsliste længe, men politikerne har en tendens til at vælge andre projekter først.

Vi savner det politiske mod til at prioritere de mindre landsbyer. Vi håber, at det nye Klima-, Miljø- og Planudvalg tør vise nye veje. Vi tror på det i De 7 Dale og glæder os til dialog og samarbejde med udvalget om cykelstier OGSÅ i vores område.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.