Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Ry er Unik: Har Fælles om Ry næret en slange ved sit bryst?

Artiklens øverste billede
Fælles om Ry er kommet i modvind med deres visioner for en udvikling af Ry. Arkivfoto: Erland Rasmussen

Ry er unik. En udvikling af Ry udover byens nuværende begrænsning er en afvikling af det unikke. Det fremgår af de udtalelser arkitekt, landskabsarkitekt, fremtidsforsker, konsulent og benyttet foredragsholder Marianne Levinsen fremsætter i podcasts ”På sporet af Ry” (kan høres på hjemmesiden ”Fælles om Ry”) og som kan læses i hendes rapport om bosætningsmønsteret i Skanderborg kommune.

Ifølge Marianne Levinsen består det unikke i, at Ry er en geografisk velafgrænset enhed, der ligger midt i naturen. Mod nord er den afgrænset af Knudsø og Alling-Knudsøfredningen og Knudådalen, mod vest udgør Birksø, Ry Møllesø og Gudenåen begrænsningen og mod syd dalstrøget med Vessø. Hvis byen udvikles (mod øst udover Kildebjergkvarteret), kommer Ry til at ligne og fungere som ethvert andet forstadskvarter. Det unikke består også i den bæredygtige infrastruktur mellem byens funktioner, såsom boliger, handel, skoler (Højskolen nævnes særskilt), andre institutioner og sportsfaciliteter samt ikke mindst stationen. Det skaber en social og økonomisk bæredygtig enhed.

Det er naivt at tro, at Ry Rotarys byudviklingsgruppe har hyret et dyrt, velrenommeret arkitektfirma og afholdt en erhvervskonference for sjov. Eller skal det forstås sådan, at Ry Rotary ikke længere er medlem af Fælles om Ry, eller er Fælles om Ry blevet taget som gidsel af byudviklerne og gjort til nyttige idioter?

Frede Johannesen, Emborgvej 45, Ry

Fra bosætningsanalyse i Skanderborg udarbejdet af Center for Fremtidsanalyse (Marianne Levinsen):

»Der er forskellige årsager til at bosætte sig i de fire byer i Skanderborg Kommune.

Hørning: Bolig og infrastruktur er udslagsgivende for bosætning.

Ry: Natur, de grønne omgivelser og familie er hovedårsager til bosætning.

Galten: Bolig, infrastruktur og nærhed til eget og partners arbejde er væsentlige årsager til bosætning.

Skanderborg: Familie, infrastruktur og boliger er de mest centrale årsager til bosætning.

I forhold til infrastruktur er tilflyttere, der bor i Ry, Hørning og Skanderborg ekstra tilfredse med transportmulighederne med tog.«

Mange familier udtrykker, at et eller flere medlemmer tager toget, og derfor kan de nøjes med én bil. Det er derfor vigtigt, at Ry bevarer sin station efter Marianne Levinsens klare mening. Man må så leve med de problemer to jernbaneovergange giver, og bruge ventetiden til at huske på, at uden jernbanen ingen stationsby.

Nogle slappe lokalplaner har bevirket, at såkaldte byudviklere har spoleret midtbyens autentiske stationsbypræg, for eksempel omkring Bytorvet. Professor Anne Mette Hjalager, Center for Turisme, Innovation og Kultur, SDU påpegede det samme under et foredrag i Rotary for nylig. Flere politikere har da også det sidste årstid erklæret, at det er en fejl, der fremadrettet ikke vil blive gentaget.

Det unikke består altså i, at Ry er et naturligt velafgrænset bysamfund, der på næsten alle områder socialt og økonomisk er velintegreret, og hvor folk har slået sig ned pga. nærheden til naturen. Udvikler man byen udover disse rammer, afvikler man det unikke.

Det har man indset i Skanderborg Kommune. Derfor er der ikke angivet arealer til yderligere byudvikling ud over udfyldning indenfor de nuværende grænser i den nye kommuneplan 2021-32, der enstemmigt blev vedtaget i byrådet den 15.12.2021. Det er i henhold til Planloven kommunens pligt at udarbejde en kommuneplan. En kommuneplan forpligtiger kommunen. Indenfor kommuneplanens rammer og bestemmelser udarbejdes lokalplaner, der juridisk binder både kommune og borgere. Lokalplaner fastlægger brugen (boliger, erhverv, institutioner og lignende), bebyggelsesgrad, byggehøjde, adgangsforhold og lignende.

Den unikke by midt i den storslåede natur er baggrunden for, at Ry har haft en helt ekstrem befolkningsvækst på 20 procent den sidste halve snes år. Det har medført at grund- og ejendomspriserne er blandt de højeste vest for Storebælt. Det har skabt et overophedet og lukrativt boligmarked. Såkaldte byudviklere samt byggeentreprenører har haft gyldne dage. De vil ikke indse, at det er slut nu. Grænsen er nået, hvis man som byrådet vil bevare det unikke ved Ry.

Derfor har Ry Rotary startet en byudviklingsgruppe i et erhvervsnetværk. De har sammen med arkitektfirmaet Transform udarbejdet og fremlagt tre scenarier for udviklingen af Ry på en erhvervskonference på Ry Højskole. Byudviklingen tænkes beliggende i Knudsøfredningen og Knudådalen.

I SkanderborgLIV kan man den 24. september 2021 læse:

Byudvikling. Er det ikke noget, som kommunen plejer at holde borgermøder om og stå for selv?

»Sådan er der måske nogle, der tænker, men kommunens primære opgave er at drifte. I mine øjne er kommunen ikke gearet til at skulle tænke ud af boksen, når det kommer til visioner for byudvikling...« siger Ole Bech Jensen, præsident for Ry Rotary.

Ry Rotarys byudviklingsgruppe skal med andre ord nok lave byplanerne og afholde borgermøderne. Så kan kommunen drifte det vil sige betale udgifterne. De har altså tænkt, at de kan kortslutte den demokratiske beslutningsproces, som planloven foreskriver, lade kommunen/skatteyderne betale for veje, skoler, institutioner mm. stryge fortjenesten og grine hele vejen hen til banken, mens borgerne i Ry og omegn kan stå og se langt efter ruinerne af den natur, de egentlig er flyttet til Ry for at nyde.

Har Fælles om Ry næret en slange ved sit bryst?

Man kan få helt ondt af formanden for Fælles om Ry, der den 15. november 2021 til TV2ostjylland.dk står i fredningen nord for Tulstrup og udtaler nærmest undskyldende: ”Det er ikke et velovervejet projekt, men nogle streger på et stykke papir for at vende tingene på hovedet.” Videre hedder det ifølge Per Bille. ”Der er ingen skumle bagtanker bag … Men jeg er ked af, at Fælles om Ry bliver udråbt som den store stygge ulv… Der sidder ikke nogen i Fælles om Ry, der har konkrete planer eller intentioner om at arbejde videre med at ophæve den her fredning.”

Skumle bagtanker eller ej. Det er naivt at tro, at Ry Rotarys byudviklingsgruppe har hyret et dyrt, velrenommeret arkitektfirma og afholdt en erhvervskonference for sjov. Eller skal det forstås sådan, at Ry Rotary ikke længere er medlem af Fælles om Ry, eller er Fælles om Ry blevet taget som gidsel af byudviklerne og gjort til nyttige idioter? Kan kommunalt ansatte embedsmænd være medlemmer af en forening, der modarbejder kommunens plan? Hvem betaler deres kontingenter? Skatteyderne? Eller? Hvordan kan Ry Højskole, der mener gennem Hotel Democracy, forfægte demokratiet, være medlem af en forening, der arbejder på at kortslutte den lovbestemte demokratiske planlægningsproces?

Det kunne ellers være så smukt.

Fælles – fælles om – fællesskaber er ord og begreber, der er positive og sympatiske for de fleste og giver accessioner til solidaritet. Det åbner for mange muligheder. Men Fælles om Ry må nu efter min mening vælge mellem fællesskabet, eller om de for fremtiden udelukkende vil være en hardcore profitorienteret erhvervslobbyvirksomhed. De må drive slangen ud af paradiset. Hvis det ikke sker, mener jeg, at mange enkeltpersoner, institutioner og foreninger må gøre op med, hvorvidt de mener, at Fælles om Ry tjener deres interesser, eller om de er tilfredse med at være pynt i Fælles om Rys spil for galleriet, hvor man jo åbenbart bare skal rette ind og ikke regne med. at der bliver lyttet til almindelige mennesker. Arrogancen breder sig fra Ole Bech Jensens side.

Som inspiration kan interesserede høre podcast: En bæredygtig dannet menneskehed fra 3. januar 2022 på DR Lyd, læse artikelsamlingen Væredygtighed indersiden Bæredygtighed, Center for Væredygtighed, Dafolo 2021, og Geopark Søhøjlandet – rammen om den fælles historie, oktober 2019, kan sendes af undertegnede ved fremsendelse af email-adresse.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.