Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Fælles om Ry?

Artiklens øverste billede
Billedet her er fra vandreturen for Knudsøfredningen, som også omtales i dette debatindlæg. Privatfoto

Jeg har ikke internet, men jeg er en trofast avislæser. Jeg er flere gange stødt på begrebet ’Fælles om Ry’ uden at vide, hvad det er.

Men jeg har tænkt, at de udtrykte holdninger ikke er mine og heller ikke et flertal af Ry-borgernes. Åbenbart dækker de også Rotary, når en person udtaler ifølge i lørdagens Midtjyllands Avis:

»Visioner diskuterer man ikke med almindelige mennesker«

Hvem pokker skulle man så diskutere dem med, hvis ikke de borgere som visionerne vedrører!

Mage til elitær udtalelse skal man lede længe efter. Men den er måske udtryk for den ”slagmark”, der i disse år udvikler sig omkring byudviklingen i Ry, sådan som Hans Krabbe påpeger det i mandagens leder i Midtjyllands Avis.

I stedet for at forsøge at bevare, hvad der med renovering ved hjælp af dygtige arkitekter kunne renoveres og være en attraktiv byudvikling for Ry som turistby – som i så mange andre byer, hvor de røde tegltage dominerer, når man ser, hvordan de i deres turistinformation forsøger at trække turister til deres by. 

Nye borgere med deres dyre biler kommer til på de dyre grunde, river gamle Ry-huse ned og bygger kæmpevillaer uden megen hensyntagen til naboer og omgivelser, ej heller til arkitektur, så Ry mere afvikles end udvikles, som en anden borger påpeger det.

Rys sjæl er åbenbart til salg for den højeste pris; man smider barnet ud med badevandet.

I stedet for at forsøge at bevare, hvad der med renovering ved hjælp af dygtige arkitekter kunne renoveres og være en attraktiv byudvikling for Ry som turistby – som i så mange andre byer, hvor de røde tegltage dominerer, når man ser, hvordan de i deres turistinformation forsøger at trække turister til deres by.

I stedet går kommunen selv i spidsen med en destruktiv udvikling, for eksempel nedrivningen af de to huse ved siden af skolen, der har blotlagt de grimme fladtagede skoleudbygninger. Har de mon sagt undskyld til beboerne på Møllen, der ligesom ikke kommer til sin ret mere?

Det kan godt være, at der er masser af pladser at fylde ud med nyt byggeri, som Rambøll-manden siger, men vi ser allerede de skadelige konsekvenser af dette, når vi bevæger os ned i midtbyen og på fjerde år anskuer byggekrateret Ry Bytorv 2, hvor kun otte af tolv lejligheder er solgt i den første byggeklods – og det på halvandet år.

Der skal tages mere hensyn til kulturhistorien i Ry. Lad os blive fri for et ”uigennemsigtigt partsindlæg fra erhvervslivet, der vil tjene penge på at bygge”, som en Tulstrupborger formulerer det omkring Knudsøfredningen.

Kommunen skal holde kapitalen i ørerne, så byudviklingsprocesser ikke kører af sporet. Jeg, der hele mit liv har stemt borgerligt, bliver socialist, når jeg følger, hvordan kapitalen har gebærdet sig forud for Finanskrisen 2008 og de senere år.

Med hensyn til Holmen, så er vi igen ofre for kapitalens manipulation. Det kort, som 4 gange er bragt i Avisen, giver indtryk af, at folk vil få masser af vandadgang til Gudenåen. Men: Den lyseblå signatur på kortet burde være GRØN, måske lysegrøn, fordi der ikke er tale om vand, men SKOV omkring naboernes sommerhuse.

De bliver desuden frataget deres vejadgang til husene, fordi vejen udlægges til huse, bålplads og så videre.

Mød op til borgermøde torsdag 24. februar kl. 16 og se det.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.