Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Kære Fælles om Ry: »I denne sag er kæden hoppet helt af for jer«

Artiklens øverste billede
Billedet her er fra den fredelige march for Knudsøfredningen. Nu er der debat om sagen igen. Foto: Erland Rasmussen

Fælles om Ry - ved bestyrelsesmedlem Ole Bech Jensen (herefter OBJ) - melder i lørdagens Midtjyllands Avis endelig klart ud om Knudsø-fredningen og gør klart, at Fælles om Ry er stålsatte i deres intentioner.

Det er altså ikke længere »streger på et stykke papir«, som formanden for foreningen ellers udtalte til TV2 Østjylland 15. november 2021. OBJ udviser i artiklen en uhørt arrogance og ligegyldighed overfor såvel lokalbefolkning som for samtlige politiske spidskandidater, der på valgmøde i november lagde klar afstand til boligudvikling i Knudsø-fredningen.

Kære Fælles om Ry. I gør så meget andet godt for Ry, men i denne sag er kæden hoppet helt af for jer. Fair nok, at erhvervsfolk toner rent flag og ønsker at tjene penge – men lad dog ikke Fælles om Ry være skalkeskjul for disse intentioner. Det er ikke klædeligt – og det er heller ikke i orden set i forhold til, at bestyrelsen bl.a. udgøres af kommunale embedsfolk.

Mads Bjerre Nielsen, Tulstrup, Hans Sørensen, Tulstrup, Krishna Husted Vijayarankan, Tørring, Jens Erik Abildgård Thomsen, Alling

Hvorfor denne stålsathed? Jo, vi må forstå, at det handler om, at Fælles om Ry – i modsætning til vi andre - er særligt visionære. Og begrebet »visionær« er helt centralt i denne sag, og i Fælles om Ry’s kommunikationsstrategi.

Behovet for det visionære – udtrykt ved Storebæltseksempelet som OBJ benytter – bruges allerede af Jonna Grønver (fra Ry Rotary og Fælles om Ry’s allierede i denne sag med OBJ som præsident) i en artikel i SkanderborgLIV 19. november 2021. Heri beredes læsere og politikere på, at man må forstå, at borgere ikke altid skal bakke op om de store og visionære projekter.

Med det in mente, hvorfor kan vi så ikke bare som almindelige borgere spille med og være visionære i forhold til boligudvikling i Knudsø-fredningen? Jo, blandt andet fordi der er forskel på store samfundsprojekter og boligudvikling. Storebæltsprojektet var uomtvisteligt visionært, fordi formålet var at knytte landsdelene tættere sammen og gøre det muligt for alle danskere at bevæge sig let og ukompliceret på kryds og tværs af landet.

Hvori består det visionære så ved boligudvikling i Knudsøfredningen? Jo, hvis man som OBJ er udvikler af profession, eller hvis man er byudvikler, der har til formål at opkøbe jord, udvikle det og generere indtjening, må boligudvikling i Knudsøfredningen vel også betragtes som visionært. For der er unægtelig flot udsigt og grundpriserne bliver garanteret høje.

Problemet er bare den fredning. For reelt visionære mennesker i fredningsnævn og overfredningsnævn har nu engang truffet afgørelse om, at det unikke istidslandskab er så særligt, at det skal bevares uændret for fremtiden. Det er tydeliggjort i 2018, hvor miljøministeriet, efter en grundig bedømmelse ved udenlandske eksperter, har udpeget Knudsøfredningen til én ud af blot 111 danske landskabsfredninger (ud af et felt på 1597), der har særlig international klasse i kategori med Yellowstone i USA og Serengeti i Tanzania.

Det er meget lidt visionært at ville ændre på et sådant nationalt klenodie – og til fordel for hvad? Kortsigtet økonomisk indtjening og flere boliger – som i øvrigt sagtens kunne ligge andre steder i kommunen på ikke-fredet område – og stadig give handel til Ry´s forretninger. Nej det visionære må bestå i at passe på det arvesølv, Ry-borgerne er så heldige at bo midt i – fremfor at nogle ganske få skal have tilfredsstillet deres visionære indtjeningsmuligheder.

Kære Fælles om Ry. I gør så meget andet godt for Ry, men i denne sag er kæden hoppet helt af for jer. Fair nok, at erhvervsfolk toner rent flag og ønsker at tjene penge – men lad dog ikke Fælles om Ry være skalkeskjul for disse intentioner. Det er ikke klædeligt – og det er heller ikke i orden set i forhold til, at bestyrelsen bl.a. udgøres af kommunale embedsfolk.

Må vi afslutningsvist konstatere, at der selv for OBJ er grænser for det visionære, ligesom han i anden sammenhæng gerne ser sig inddraget som almindelig borger. I artikel i Midtjyllands Avis 19. august 2021 om solcelleprojekt i OBJ´s baghave fremgår følgende: »Han bor selv i området, og mener, at det er det helt forkerte sted at placere solceller i stor stil«. OBJ udtaler: »Det her er et flot bevaringsværdigt landskab og kulturmiljø, og rigtig mange små ejendomme bliver direkte berørt. Alle de mennesker bor jo herude på grund af naturen, og havde ikke regnet med at skulle til at kigge på sådan en omgang aluminium og glas, siger han, og påpeger at for nogle af områdets beboere vil solcelleparken komme til at ligge helt op til skel«.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.