Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Finansloven for 2022 set med børnebriller

Artiklens øverste billede
Mira Issa Bloch, byrådsmedlem, folketingskandidat og børne- og familiepolitisk ordfører for Alternativet. Pressefoto

Har alle børn i Skanderborg gode muligheder som det er nu, og har finansloven gjort det bedre?

Børnene er fremtidens guld, og så er de børn. Det ligger mig inderligt på sinde, at alle børn skal have gode muligheder for det bedst mulige liv. Børn er afhængige af voksne på mange planer. Det er både de nære voksne, men også mange andre voksne. De er yderligere også afhængige af den kultur vi har, de beslutninger der tages, og den måde vi har valgt at skrue vores samfund sammen på. Jeg mener generelt ikke, at vi har et børnevenligt samfund, og finansloven gør det kun lidt bedre. Den lapper i stedet for at skabe reelle forandringer.

Her er dog, hvad finansloven har gjort bedre for børnene.

For de børn der kommer til verden i Skanderborg efter at den nye finanslov er trådt i kraft, er der godt nyt. Her er det besluttet, at der vil komme bedre muligheder for de gravide og fødende kvinder.

Mira Issa Bloch, byrådsmedlem, folketingskandidat og børne- og familiepolitisk ordfører for Alternativet.

Vores nyfødte børn

For de børn der kommer til verden i Skanderborg efter at den nye finanslov er trådt i kraft, er der godt nyt. Her er det besluttet, at der vil komme bedre muligheder for de gravide og fødende kvinder. Der er afsat 100 mio. kroner i 2022 til at styrke tryghed og nærvær før, under og efter fødslen. Midlerne gives med fokus på etablering af rettigheder for fødende, flere jordemødre og kortlægning af normeringerne på fødselsområdet. Alternativet vil dog godt sætte spørgsmålstegn ved, om det er nok til at løfte området godt nok.

Vores skolebørn

Her er der afsat 1 mia. kroner fuldt indfaset især til flere lærere i folkeskolen.

Læreruddannelsen skal desuden opkvalificeres, hvilket er godt og en vigtig brik i forhold til at skabe den bedst mulige folkeskole. Men det er langt fra nok! Lærerne skal have den tid, der er brug for og inklusionen af børn er stadig under al kritik. Alt for mange børn mistrives i skolen. Det bør vi målrettet gøre noget mere ved. Det er også besluttet, at der skal være bedre mulighed for sen skolestart og klasseloftet i 0-2. klasse sænkes til 26 elever. Derudover skal der igangsættes en undersøgelse af normeringerne i skolefritidsordningerne, fritidshjemmene og klubtilbud.

Udsatte børn

Er det med finansloven blevet bedre at være et sårbart og udsat barn? Ja, lidt. Her er nogle af tiltagene.

Vi har alt for mange fattige børnefamilier, derfor er det godt, at vi trods alt har fået en forlængelse af det midlertidige børnetilskud i finansloven.

Der kommer et løft inden for det fritidspædagogiske område, der hvor der er en høj andel af sårbare og udsatte børn og unge.

Der er desuden afsat penge til kortlægning af udfordringerne i PPR. Med satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2019 – 2022, er der iværksat et udviklingsprojekt til at styrke indsatsen i PPR, så det bliver nemmere at tilbyde behandling af høj kvalitet.

Der er afsat midler til BROEN, som arbejder med støtte til socialt udsatte børn og unges deltagelse i fritidsaktiviteter, og til foreningen Home-Starts arbejde med praktisk hjælp, støtte m.m. til småbørnsfamilier. Der bliver også afsat penge til at styrke hjælpen til børn og unge, som er pårørende til forældre med somatisk sygdom, psykisk lidelse og familier, hvor der forekommer vold.

Sidst men ikke mindst, havde vi håbet på, at der i finansloven kunne findes yderligere penge til at løfte normeringerne i daginstitutionerne, således at vi kan få reelle minimumsnormeringer og ikke kun papirs normeringer. Dette vil vi fortsat kæmpe for i Alternativet. Vi vil også fortsat kæmpe for et samfund i balance og som grundlæggende er anderledes. Et samfund med fokus på tid, nærvær og omsorg i alle menneskelige relationer.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.