Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Repair café - en kanon god idé

Artiklens øverste billede

For godt et års tid siden hørte verden første gang om repair café, hvor en flok frivillige sidder klar for at se, om de kan fixe folks husholdningsapparat etc. i stedet for, at man smider det på containerpladsen.

I går var undertegnede afsted til Repair café i Skanderborg. Kaffekværnen var stået af, og jeg vurderede, at den havde mange gode år i sig endnu, men ejer ikke selv skyggen af teknisk snilde.

Ved ankomsten viser en venlig mand mig til rette, og jeg bliver bedt om at skrive mig ind i en bog med min medbragte ting. (De folk sætter nemlig en ære i at få så meget som muligt sendt ud af døren, som virker!).

I løbet af de næste minutter kommer så 7 - 8 personer med tasker med værktøj. Der er kaffe på kanden og juleslik. Den som de anser som den mest kompetente til at reparere netop min kaffekværn, går i gang med at skille ad og måle, mens han i al stilfærdighed diskuterer med sig selv, hvad han skal sætte ind som næste træk. Ove er pensioneret elektromekaniker.

Det er jo genialt fundet på, blot en skam at kun to dukker op med ting, der er i stykker.

En anden ”kunde” har en videoafspiller med. Resten af specialisterne hygger og snakker, og det er tæt på at man bliver grebet af deres dedikation. Så efter 45 minutter kommer gennembruddet. En sikring, der er fjollet placeret midt inde i apparatet, er gået. Sikringen betaler jeg heller ikke noget for. Det er svært at være utilfreds med det arrangement.

Heldigvis har jeg taget fem dåsebajere med, for jeg føler lidt, at jeg skylder dem noget. Det er jo genialt fundet på, blot en skam at kun to dukker op med ting, der er i stykker. Jeg taler med folkene om at vores mentalitet efterhånden er blevet sådan, at vi simpelthen end ikke længere overvejer at få vores apparat repareret, fordi det er billigere at købe et nyt. Min ”Kitchen Aid” kaffekværn koster 2300 kroner (købt på dba for 900 kroner) og er kun ca. et år gammel. Sikringen koster formentlig kun et par kroner.

Husk! Du kommer ikke til ulejlighed på en Repair café med dit apparat. Tværtimod! De folk hygger sig med det og sætter en ære i at få det til at virke. Repair café i Skanderborg er den 1. tirsdag i måneden og foregår på Finlandsgade 5. Ellers googl, hvis du er i tvivl om noget. Det er en kanon idé!

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Del artiklen