Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Kommunens fremgangsmåde er ude af trit med en grønnere fremtid

Artiklens øverste billede

Den 4. november 2021 udstedte Skanderborg Byråd en miljøgodkendelse på end en mere end fordobling af svineproduktionen på Hårbyvej 43, Ry, der ligger få kilometer øst for Ry byskilt. Det sker uagtet at Miljøforeningen Dover Sogn har klaget over den øgede påvirkning af naturen, sundhedsmæssige problemstillinger, beskyttelse af grundvandet, de trafikale forhold, massiv klimabelastning og at ansøger ikke har kunnet påvise den erhvervsmæssige nødvendighed med udvidelsen, som Husdyrbekendtgøren kræver.

Et af klagepunkterne omfatter tilladelsen til udledning af en maksimal ammoniak belastning af de nærliggende fredskove, moser og søer, der per definition må betragtes om ammoniakfølsom. Ifølge rapporten ”Tålegrænser for dansk natur” fra Aarhus Universitet er grænsen 10-20 kg. N per hektar per år. Skanderborg Kommunen skønner i miljøgodkendelsen at udledningen af er op til 20 kg. N og dermed lige akkurat kan holde sig under grænsen. I Miljøforeningen synes vi, at det er ærgerligt, at kommunen ikke ønsker at tage naturens part. Det kunne ske ved at kræve en maksimal udledning på 10 N per hektar.

Det er vanskeligt at se kommunens grønne profil midt i ”svineriet”.

Miljøforeningen anser kommunens fremgangsmåde og håndtering af miljøgodkendelsen, som ude af trit med befolkningens ønsker til en grønnere fremtid, baseret på en bæredygtig udvikling med skyldig hensyntagen til den følsomme natur vi har omkring Ry. Det er vanskeligt at se kommunens grønne profil midt i ”svineriet”.

Miljøforeningen Dover Sogn har stor forståelse for en udflytning af svineproduktionen fra landsbymiljøet i Svejstrup til en af svineproducentens øvrige produktionssteder. Dette synspunkt er forelagt Skanderborg Kommune, der dog ikke har valgt at medtage dette som en forudsætning godkendelse af en fordobling af svineproduktionen på Hårbyvej 35.

Miljøforeningen har derfor klaget over miljøgodkendelsen.

Skanderborg Byråds Miljøgodkendelse kan en øget svineproduktion på Hårbyvej 43 kan ses på kommunens hjemmeside: https://www.skanderborg.dk/aktuelle-hoeringer-og-afgoerelser/tilladelser/haarbyvej-43-miljoegodkendelse-til-udvidelse-af-produktionsareal.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.