Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Solcellepark ved Thorsminde skal planlægges med omhu og omtanke

Artiklens øverste billede
Selv om de kan levere den billigste form for grøn strøm, oplever de danske producenter af solenergi ofte, at de bliver overset, når politikerne finder veje til at nå Danmarks ambitiøse klimamål. Derfor er seks producenter nu gået sammen om at stifte brancheforeningen Dansk Solkraft.Formanden er Anders Dolmer, der samtidig er CEO i selskabet BeGreen. En af selskabets solparker med solceller ligger i Tureby lidt syd for Køge.

Borgerinddragelse anno 2021 i Skanderborg Kommune. Et af de varme emner under valgkampen har været: hvordan sikres borgerinddragelse i Skanderborg Kommune?

Vi tænker efter at have været i ”dialog” med kommunen siden juni måned, at vi vil beskrive vores oplevelse af borgerinddragelse i sagen om Thorsminde solcellepark.

Der er forsket meget lidt i hvilken betydning det har for naturen og mennesker at leve op ad disse solcelleindustrier ift. aflejringer af tungmetaller til grundvandet, nanopartikler i coatningen på solcellepanelerne og risikoen ved at leve tæt på et højspændingsfelt

Foreningen Nej til solcellepark ved Thorsminde

August 2020: Ansøgningen til Solcelleparken ved Thorsminde modtaget ifølge aktindsigt. Marts 2021: Byrådet beslutter at ansøge efter projekter til vedvarende energi. Ansøgningsfristen slutter først januar 2022. Juni 2021: Projektet solcellepark ved Thorsminde var på dagsordenen i juni og skulle være gået direkte fra økonomiudvalget til byrådet.

Borgerne i området blev af en lokalpolitiker gjort opmærksom på dette få dage forinden. Skanderborg Kommune havde forinden været i dialog med Silkeborg Kommune for at sikre der ikke var konflikt ift. VVM-undersøgelse.

Forarbejdet var gjort, så det kunne hastes igennem. Der står i dagsordenen, at der skal handles hurtig for at sikre nettilslutning inden november 2022, da der ellers muligvis påhviler projektudvikler en større regning. Der er intet nævnt om borgerinddragelse.

Juni 2021: Foreningen Nej til Solcellepark ved Thorsminde stiftet efter møde blandt borgerne i området. Der indsendes læserbreve, avisartikler, underskriftsindsamling, flyers, Facebook side og indslag i TV2.

August 2021: Projektudvikler er i foretræde hos byrådet. Foreningen Nej til solcellepark ved Thorsminde havde ligeledes ønsket foretræde, dette ønskes ikke af Skanderborg Kommune, da de mente det var for tidligt i processen? September 2021: Skanderborg kommune arrangerer borgermøde ”tidlig dialog” i en hal på lodsejers jord.

Begrundelsen for at det skal foregå på projektudviklers banehalvdel var, at det skulle være muligt at besigtige 100 hektar. Der var afsat en time? Projektudvikler startede med at beskrive projektet som det står beskrevet i projektbeskrivelsen, derefter kom en dame på podiet og fortalte om biodiversitet.

Foreningen Nej til solcellepark ved Thorsminde havde fået 10 min. til en tale om betydningen for landskabsværdierne, kulturen, borgerne, inddragelse af god landbrugsjord, manglende helhedsplan i Skanderborg Kommune for vedvarende energi osv.

Skanderborg Kommune har i deres landskabsplan påpeget, at der ikke skal være yderligere industrianlæg i området. Der var herefter dialog, hvor projektudvikler fik sagt citat: ”De vil opkøbe de berørte ejendomme til konkurspris,” som ingen politikere eller administrationsmedarbejdere reagerede på?

Vi kan i dagsordner og referater på Skanderborg kommune læse, at der nu arbejdes for en plan for vedvarende energi. Vi har opfordret til, at projektansøgningen stilles i bero, indtil denne er udarbejdet, så vi har noget konkret at forholde os til, der vil øge gennemsigtigheden. Dette har Skanderborg Kommune ikke ønsket.

Oktober 2021: Med udgangspunkt i borgermødet og projektbeskrivelsen bliver vi bedt om høringssvar. Adspurgt til, hvornår vi kan forvente svar. Er svaret, der gives ikke svar, da det beskrives som tidlig dialog. Der laves en samlet beskrivelse på høringssvarene fra administrationen.

Så borgerne ved ikke om de politikere, der skal tage beslutningen har læst høringssvarene? Vi har i foreningen Nej til solcellepark ved Thorsminde søgt om aktindsigt x 3.

Aktindsigterne har ændret karakter for hver gang. Der har været en del, hvor der stod ikke relevant for sagen, der er ligeledes manglende telefonnotater. Eks. oktober sendes høringssvarene fra borgerne til projektudvikler. Vi kan ikke se, hvad der forinden har været af dialog omkring dette og høringssvarene er ikke vedhæftet aktindsigten, så hvad det er projektudvikler har fået tilsendt og hvorfor vides ikke?

November 2021: På vælgermødet med TV2 Østjylland blev der sat tal på arealet af solcelleparker, der skal bruges i Skanderborg Kommune for at sikre CO2 neutralitet. Det er bekymrende, at den gamle Ry kommune stort set kan dække behovet med de projektansøgninger, som allerede er?

Det er nødvendigt med back up til solcelleparker, da de kun levere strøm 20 pct. af årets timer og levere ikke i den tid hvor behovet er størst i de mørke timer. Morgenavisen Jyllands-Posten har påpeget, at vindmøllerne ved Thorsminde bruges i det grønne regnskab for både Københavns kommune og Skanderborg kommune?

Klimaftalen på landbrugsområdet skal sikre udtagelse af lavbundsjorde, hvordan kan de inddrages i solcelleparker/vindmøller? Hvordan sikres at vedvarende energi produceres/bruges i industrien og kommunale bygninger. Det er nationalt lovene skal ændres? Hvordan sikres de fremtidige vandboringer i Skanderborg Kommune. Projektet ved Thorsminde er ikke et af disse områder?

Der er forsket meget lidt i hvilken betydning det har for naturen og mennesker at leve op ad disse solcelleindustrier ift. aflejringer af tungmetaller til grundvandet, nanopartikler i coatningen på solcellepanelerne og risikoen ved at leve tæt på et højspændingsfelt?

December 2021: Der skal træffes beslutning om projektet ”Solcellepark ved Thorsminde” skal igangsættes? Hvordan kan det sikres at beslutningen om Solcellepark ved Thorsminde ikke foretages ud fra disse præmisser, vi har skitseret, men i stedet med omhu og omtanke. Skanderborg Kommune blev halet indenom af projektudviklerne, men de må have mod til at tage borgernes parti og sige at disse beslutninger skal tages, når vi er klar dvs. når der foreligger en strategi for vedvarende energi i Skanderborg Kommune, der er skabt med borgerne og ikke sløret af ugennemsigtig sagsgang.

Foreningen Nej til solcellepark ved Thorsminde vil gerne invitere de nye som gamle byrådsmedlemmer til et kaffemøde, hvor landdistrikspolitikken kan vise sin berettigelse, så der kommer handling bag ordene i den politik, der netop er vedtaget for at sikre borgerinddragelse i landsbyerne/landdistrikterne. Du kan henvende dig på mail nejtilsolcellervedthorsminde@hotmail.com.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.