Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Fremtidens jobcenter skal bygge på tillid

Artiklens øverste billede
Mira Issa Bloch er folketingskandidat og børne- og familiepolitisk ordfører, mens Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen er ungeordfører. Begge stiller op til kommmunalvalget for Alternativet. Pressefoto

Det er en del af velfærdssamfundets opgave, at give borgerne mulighed for at mestre deres eget liv. Det skal også afspejle sig i beskæftigelsespolitikken i Skanderborg, herunder ikke mindst jobcentrenes tilbud til og behandling af borgerne.

Det sker ikke altid i dag. Jobcentrene har den rolle at skaffe borgerne lønarbejde eller aktivere dem. Og det sker ofte på systemets præmisser uden hensyn til borgerens mål og ønsker. Man skaber ikke altid de nødvendige positive relationer i jobcentrene, og borger oplever at blive mødt med mistillid, tvang og kontrol.

Tvang og kontrol skal fjernes og alle tilbud gøres frivillige. Det skal altså ikke længere være en forudsætning for at modtage en ydelse, at man gør brug af jobcentres tilbud

Mira Issa Bloch og Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, byrådskandidater for Alternativet

Sådan skal det ikke være i fremtidens jobcenter i Skanderborg. Tvang og kontrol skal fjernes og alle tilbud gøres frivillige. Det skal altså ikke længere være en forudsætning for at modtage en ydelse, at man gør brug af jobcentres tilbud, som i fremtiden skal være et tilbud i ordets egentlige forstand, og ikke et “tilbud man ikke kan afslå”. Forsøg i ind og udland viser, at ubetingede ydelser ikke reducerer arbejdsudbuddet. Tværtimod.

Fremtidens jobcenter skal være et åbent tilbud til alle, der ønsker at blive iværksætter, skifte job, at få hjælp til jobsøgning, mangler meningsfuld beskæftigelse de kan overkomme, ønsker uddannelse, efteruddannelse eller støtte til at komme videre i livet.

Nogle mennesker har brug for at komme på benene efter sygdom, traumer eller langtidsledighed. Her kan indsatsen være sundhedsfaglig. Andre har brug for en særlig indsats på grund af handicap. Langt de fleste har blot brug for samtaler om omskoling, efteruddannelse, voksenuddannelse eller formidling til et job. Og mange kan klare sig helt på egen hånd.

Bliver det ikke meget dyrt? Nej, det gør det ikke. Når de mange ressourcer der i dag udelukkende bruges på kontrol frigøres og civilsamfundet inddrages, vil fremtidens jobcenter med sikkerhed kunne finansieres for mindre end der bruges i dag.

Fremtidens jobcenter i Skanderborg skal være et sted borgerne har det godt med at komme, fordi de mødes på egne og ikke systemets præmisser, og fordi det hjælper dem videre i deres liv.

Læs også

Del artiklen