Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Solcellepark på Rye Nørskov Gods vil ødelægge naturen

Artiklens øverste billede
Rye Nørskov Gods og Copenhagen Green Energys solcelleprojekt er behæftet med alvorlige natur-konsekvenser, mener Peter Jøhnk. Arkivfoto

Rye Nørskov Gods og Copenhagen Green Energy A/S vil med tysk kapital etablere et solcelleanlæg på ca. 72 hektar på området fra Gl. Rye til Ry. Det er til fremstilling af grøn energi, så det lyder jo umiddelbart kønt og politisk korrekt.

Men projektet er behæftet med alvorlige naturkonsekvenser. Solcelleparken tænkes placeret så den afgrænses af skovbrynet på Rye Nørskov og Rodelundvej. Området er et af de smukkeste naturområder i Søhøjlandet og det vil være skamferet de næste 30 år, hvis det plastres til med solceller. Området er det man kalder et bevaringsværdigt landskab og kommuneplanen for Skanderborg Kommune har udpeget det som muligt naturbeskyttelsesareal. Men området vil være tabt som naturområde for de næste 30 år, hvis solcelleparken etableres.

Ejeren af Rye Nørskov Gods har også et miljømæssigt og moralsk ansvar for at beskytte den enestående natur omkring Rye Nørskov. Det skylder han samfundet og sine forgængere på Rye Nørskov.

Peter Jøhnk

Den vestligste del af solcelleparken vil grænse op til det historiske kulturmiljø omkring Skt. Sørens Kirke i Gl. Rye. Udsigten fra kirken i Gl. Rye vil få et nyt men frastødende perspektiv de næste 30 år, hvis området bliver dækket med 72 hektar solceller! Det bør Gl. Rye Menighedsråd være meget opmærksom på.

Rye Nørskov dyrker for øjeblikket juletræer på det meste af området. Juletræsproduktion er økonomisk afhængig af markedsprisen på juletræer, der jo kan gå op og ned. Lejeindtægten for en solcellepark vil derimod være fast og konstant. Rye Nørskovs økonomiske motiver for anlæggelse af solcelleparken er derfor fuldt forståelige. Men ejeren af Rye Nørskov Gods har også et miljømæssigt og moralsk ansvar for at beskytte den enestående natur omkring Rye Nørskov. Det skylder han samfundet og sine forgængere på Rye Nørskov.

Så godsejer Peter Arnold Busck, der jo også er formand for Tårnkomiteen for Himmelbjerget: Drop det solcelleprojekt og du vil vinde evig hæder som alvorlig naturbeskyttelsesforkæmper. Alternativet med solceller i 30 år i det enestående naturområde er forfærdeligt at tænke på.

Læs også

Del artiklen