Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

S, R og SF på afveje om svinebrug

S, R og SF slår i et debatindlæg til lyd for, at det af hensyn til det kommunale selvstyre er vigtigt, at kommunen kan vurdere og afgøre ansøgninger om udvidelser af landbrugsproduktionen, herunder særligt udvidelse af produktionen af grise. Ønsket er, at kommunen skal kunne træffe afgørelser på samme måde, som i sager om eksempelvis industri, vindmølle, larmende anlæg og andre aktiviteter, som belaster miljøet. Kritikken er, at husdyrloven af august 2017 ikke giver plads til dette, men at reglerne for husdyrbrug er styret af Staten.

Lige for at slå det fast: Det er kommunen der varetager miljøtilladelserne til husdyrproduktion. Ligeså er det kommunen der foretager kontrol af disse samt står for revurderingen af disse. Det er ikke lavet om.

Ændringen af husdyrloven i 2017 havde mange formål. En ændring fra dyreenheder til overfladeareal, ændring i udbringning af fosfor og ændring i det kommunale revurderingsarbejde. Dertil en forenkling af den kommunale miljøgodkendelse, samt en ensretning af reglerne, så rammevilkår for husdyrproduktion blev ens i hele landet. Det er og bliver et godt princip, at det ikke er afgørende for en produktionstilladelse, om der tilfældigvis er et borgerligt eller et socialistisk/socialdemokratisk flertal i kommunalbestyrelsen.

I den omtalte lov sikres det, at en husdyrproduktion er til så lidt gene som mulig for omgivelserne. Naboer, miljø og klima.

Reglerne sikrer, at udvidelser og/eller nye byggerier af stalde opfylder de allernyeste krav og tekniske muligheder (BAT), for at den øgede produktion i et staldanlæg ikke belaster omgivelserne mere, men i stedet mindre.

Før loven blev vedtaget, kan der findes hundredvis af eksempler på kommunale afslag på udvidelser og nybyggeri til husdyrproduktion, der med nyeste teknologi og byggemetoder kunne mindske udledningen af ammoniak, støj og støv til omgivelserne. I stedet betød afslaget til brug af den nyeste teknologi, at landmanden måtte opretholde produktionen i gamle utidssvarende produktionsanlæg, til fortsat stor gene for naboerne, miljøet og klimaet.

Fremtiden for husdyrproduktionen skal ske på lige vilkår i hele landet. Der er allerede i loven taget hensyn til landskab, naboer, miljø, veje og andet, som påvirkes af en ændring af husdyrproduktionen fra et landbrug. Det behøver vi ikke 98 forskellige kommuner til at ændre på, alt efter hvilken politisk overbevisning man har.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.