Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Mere lokalt selvstyre vil skævvride udviklingen i landbruget

Artiklens øverste billede

I et læserbrev den 2. juni skriver Claus Leick (SF), Tage Nielsen (B) og Ole Drøgemüller (A), at der er brug for mere lokalt selvstyre, når en griseproducent ønsker at udvide sin produktion. Jeg kan ikke være mere uenig.

Vi er nødt til at have de samme regler for alle landmænd i Danmark, så der ikke er forskel på, om du driver landbrug i Skanderborg, Viborg eller Silkeborg kommune.

Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland

Vi er nødt til at have de samme regler for alle landmænd i Danmark, så der ikke er forskel på, om du driver landbrug i Skanderborg, Viborg eller Silkeborg kommune. Det er ikke rimeligt, at der skal være 98 forskellige måder at miljøregulere på i vores lille land.

Hvis kommunerne får større råderum i reglerne, vil det skævvride landmændenes muligheder. Derfor skal vi holde fast i, at det er Miljøstyrelsen, der udmønter lovgivningen, som sikrer, at der både tages hensyn til naturen og det omkringliggende samfund, når en landmand ønsker at udvide. Naboerne og den omkringliggende natur er sikret af en omfattende godkendelsesproces, som er utrolig grundig, og som kan tage op mod flere år. Den godkendelsesproces skal selvfølgelig være der, da den er en sikkerhed for både natur, naboer og landmand.

Hvis kommunerne får individuel indflydelse på de regler, landbruget skal udvikle sig under, kan skiftende byråd hvert fjerde år også være en udfordring. Når en landmand udvider sin produktion, er det en livslang investering. Derfor er det afgørende, at han kan regne med de regler, der er på området, så han har sikkerhed for sin investering. Det er ikke rimeligt, at han skal være nervøs for, hvilke beslutninger det næste byråd træffer, som kan have indflydelse på hans landbrug.

Det er vigtigt, at vi holder fast i de generelle regler, vi har på området, som tager hensyn til naturen og det omkringliggende samfund. Vi må som samfund ikke skævvride landmændenes muligheder på tværs af kommunegrænser og forhindre, at den enkelte landmand kan tænke langsigtet i sin planlægning.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen