Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Åbent brev til ministeren: Gi' alle de unge ro i maven

Bente Fisker Johansen appellerer til undervisningsministeren om at sikre alle lokale unge plads på Skanderborg Gymnasium.

Artiklens øverste billede
Alle lokale unge børn sikres plads på Skanderborg Gymnasium. Det er essensen i en åbent brev til undervisningsminister. Arkivfoto

Kære Pernille Rosenkrantz-Thiel

Dette er ikke en klage - det er derimod et nødråb til dig om hjælp til to unge mennesker, som i den grad er kommet i klemme i et politisk spil. Ja, jeg beklager at måtte forstyrre dig igen med vores problemer med utilstrækkelige pladser på STX i Skanderborg. Jeg kan godt forstå, hvis du tænker, at det da er utroligt, at det problem blive ved med at spøge. Vi er rigtig mange borgere i Skanderborg kommune, som tænker det samme.

Mit nødråb vedrører to unge fra Gl. Rye, som mod deres vilje sendes til Silkeborg Gymnasium - selv om de var lovet af regionsrådet i Midt, at der ville være plads på STX i Skanderborg, som er deres første prioritet.

Alle vennerne skal til Skanderborg - og de skal ikke selv med.

Gl. Rye er en lille by med 1500 indbyggere. Der er ca. 6 km ind til Ry, hvor togbanen er. Og fra stationen i Ry kører der hver morgen busser og tog til Skanderborg. Derfor er STX i Skanderborg det oplagte valg for mange her i området. Også for de to unge. Transporttiden vil ellers blive alt for lang.

Virkelighed i vejen

Men den politiske virkelighed kom i vejen. Et flertal i Regionsrådet kunne ellers godt se, at vores argumenter for en 10. STX-klasse i Skanderborg var rimelige, men selv om den 10. klasse blev en realitet, blev kapacitetsloftet sat til 275. Også selv om alle på daværende tidspunkt vidste, at der var flere end 275 førsteprioritetsansøgere fra kommunen. Man kalkulerede således med et frafald frem mod skolestart i august. Og på den måde regnede man med, at alle ville få en plads.

Vi har brug for, at du som børnenes minister giver den garanti, som regionsrådet har lovet os.

Nu har de unge så fået deres brev. Og to unge fra Gl. Rye kommer ikke med bussen til Skanderborg sammen med vennerne. De sendes mod deres vilje til Silkeborg. Noget, som de ikke har ønsket, og noget som de ikke vil.

Nu kan man jo ikke få alt, hvad man ønsker sig her i livet, men alle kan vel godt blive enige om, at det er alfa og omega, at de unge starter på den ungdomsuddannelse, som de brænder for. Og på det sted, som de naturligt hører til. Hvor de er trygge. Skanderborg gymnasium er jo vores lokale gymnasium - vi har ikke andre gymnasier i kommunen. Og det er altså børn på 15-16 år, som vi snakker om. Som bor i en “lille flække”, hvor sammenhold og årelange venskaber betyder alt. Her ude på landet læner vi os op ad hinanden og holder sammen - det giver ro i maven, når det blæser Men lige nu er disse to børn dybt fortvivlende. Alle vennerne skal til Skanderborg - og de skal ikke selv med. Enhver voksen kan vel sagtens forestille sig, hvor fortvivlende det må være for dem.

Der er jo plads...

Hvis der ikke var plads, var det jo let nok. Så var det jo bare sådan. Men der ER jo plads på skolen. Kapacitetsloftet er bare i vejen. Nogen siger, at det nok skal gå....at der bliver frafald, og at de så får en plads. Det håber vi naturligvis på, men for at give disse to børn og deres familier og venner ro i maven, er det mit håb, at du - på nuværende tidspunkt - vil gå ind og garantere, at der skabes plads til dem i Skanderborg. Også hvis det forventede frafald skulle blive mindre, end politikerne antager. Det er altså kun TO børn, vi snakker om.

Vi har brug for, at du som børnenes minister giver den garanti, som regionsrådet har lovet os, og som formanden Anders Kühnau beskrev i brevet til dig den 27. marts 2021. Nemlig at der er plads til alle fra kommunen.

Og det skal lige bemærkes, at ingen af de unge fra Ry og omegn, som ikke har fået en plads i Skanderborg, sendes til Viby, så dette får altså på ingen måde betydning for optaget og fordelingen i Aarhus.

For børnenes skyld. For fornuftens skyld. For de små lokalsamfunds skyld.
Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.