Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: En motortrafikvej nord om Lading er den bedste løsning for både mennesker og natur

Artiklens øverste billede
En motortrafikvej nord om Lading er derfor den bedste løsning, for både mennesker og natur, lyder det i dette læserbrev. Foto: Wulff

En evt. sydlig linjeføring vil være et overgreb på natur og kulturarv ved Borum Eshøj, krydse fredet område ved Lading sø, gennemskære den gamle præstegårdsskov ved Skivholme og ødelægge uforstyrret herregårdslandskab ved Lyngballegård. Visuel og støjmæssig afværge er nærmest umuligt. Det tror jeg er ved at gå op for de fleste.

Nord for Fajstrup og Lading er der spredte indblik og udsigter mellem skovarealer, hegn og bebyggelser. Her vil de visuelle konsekvenser af et vejanlæg være mere begrænset. linjeføringsforslaget ved Fajstrup Krat ligger delvis i afgravning og at der kan afværges mod visuelle og støjmæssige påvirkninger via. terrænbearbejdning og beplantning. Hjortevildtet vil få en ny og væsentlig barriere ved en sydlig linjeføring, længst fra den eksisterende rute 26. Ved den nordlige skal der blot flyttes og reetableres et vildthegn.

En motortrafikvej giver nye og endnu bedre muligheder:

Den kan trækkes lidt tættere ned mod savværket. Derved afskæres kun en meget lille del af Fajstrup Krat.

Beslutningen er aldrig blevet sagligt begrundet

Der kan laves en afkørsel ved Fuglsangvej, til glæde for tung trafik til Biogasanlægget og kørsel mellem Frijsenborgs gårde. Kørsel over og på-/ af Viborgvej gøres sikkert. Trafikken gennem Lading-Fajstrup mindskes mest muligt.

Som Favrskov kommune selv har skrevet: ”Det langsigtede perspektiv for Lading vil være den fredeliggørelse af den nuværende Viborgvej, der muliggøres af en ny vejforbindelse nord om byen” og desuden: ”Forlægning af Viborgvej nord om byen vil give nye udviklingsmuligheder”

Hvad der blev besluttet i 2014 kan hverken forklares eller forsvares. Måske Nils Borring, Anders G., Kristian Pihl og co. skulle tage ved lære af det? Ikke underligt folk er sure. De kan ikke forstå det, vil ikke acceptere unødvendig ødelæggelse af naturen og mister tiltroen til vores politikere. Beslutningen er aldrig blevet sagligt begrundet. Den bunder tilsyneladende i en politisk rævekage omkring et biogasanlæg og en påstand om, at selve Frijsenborg blev splittet i to halvdele. Et vildthegn der skal flyttes nogle hundrede meter? I øvrigt alt sammen tæt på den eksisterende trafikkorridor, der passerer der hvor Viborgvej har ligget i århundrede, mere end fire kilometer væk fra Frijsenborg Slot og tilhørende parker.

En nordlig linjeføring kan derimod både forklares og forsvares.

En motortrafikvej nord om Lading er derfor den bedste løsning, for både mennesker og natur.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.