Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Skal kantpæle beskyttes på bekostning af cyklisters sikkerhed?

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

debat Jeg håber, at entreprenørchef Jens-Erik Dengsøe eller andre ansvarlige i Skanderborg Kommune får lejlighed til at tænke sig grundigt om, før de fører de tanker ud i livet, som blev præseneret i Uge-Bladet 31. marts.

Det handler om vejstrækningen mellem Ry og Bjedstrup.

Indtil for få år siden var vejbane og cykelstier på strækningen adskilt af en græsrabat, som det er tilfældet mange andre steder. Så valgte Skanderborg Kommune at asfaltere hvor der før var græsrabat, så vejbane og cykelsti i dag fremstår som én sammenhængende flade af asfalt.

Resultatet er, at bilister opfatter cykelstien som et areal, man kan benytte til at køre på, f.eks. til at smutte højre om et holdende køretøj, som venter på plads til at svinge til venstre. Det kræver ikke stor indsigt at forstå, at det udgør en fare for cyklisterne på cykelstien.

At vejen benyttes på den måde, dokumenteres af Jens-Erik Dengsøes egne oplysninger i artiklen om, at kommunen hver uge må udskifte fem - ti af de kantpæle, som i dag er eneste markering af, hvad der er vejbane og hvad der er cykelsti. De må udskiftes, fordi biler, landbrugsmaskiner og hvad der ellers færdes på strækningen, smadrer dem, når de ikke kan nøjes med vejbanen, men har brug for cykelstien også for at få plads.

Den udtænkte løsning: Kantpælene flyttes, så de i stedet for at stå mellem vejbane og cykelsti, placeres i udkanten af cykelstien. Det vil, lyder håbet, spare kantpælene, som koster 55 kroner stykket.

Men det vil samtidig betyde, at der derefter slet ikke findes nogen adskillelse mellem vejbane og cykelsti, men er fri bane for biler m.v. til at udnytte asfaltens fulde bredde - og at strækningen dermed bliver endnu farligere for cyklister, end tilfældet allerede er i dag.

Jeg tror ikke, det er hvad Jens-Erik Dengsøe eller andre i Skanderborg Kommune ønsker at opnå. Derfor opfordringen til at tænke sagen igennem en ekstra gang.

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen