Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Friplejeboliger kan være et godt supplement

I de kommende år bliver der flere ældre, som har brug for en plejebolig

Artiklens øverste billede

debat I de kommende år bliver der flere ældre, som har brug for en plejebolig. Sådan er det også i Skanderborg Kommune. En god, faglig og omsorgsfuld ældrepleje er en absolut kerneopgave i det kommunale selvstyre.

Det har det været i mange år, men jeg tror, der vil komme øget fokus i fremtiden. Kommunen er forpligtet til at stille den fornødne hjælp til rådighed. I de kommende år vil der blive brug for både mere kapacitet og øgede krav til kvalitet, men også forventninger om valgmuligheder og selvbestemmelse.

Det er en naturlig udvikling. I den sammenhæng bliver det relevant at overveje muligheden af friplejehjem – også i vores kommune. Ikke som en erstatning for de kommunale plejecentre, men som et supplement.

Rigtig mange kommuner har allerede i dag selvejende plejecentre eller friplejehjem. Ofte er det OK Fonden eller Diakonerne, der med mange års erfaring og stor faglighed står for etablering og drift af disse institutioner. Kommunen indgår så en driftsoverenskomst med det pågældende plejehjem, som modsvare de omkostninger, der ville være ved at drive et kommunalt plejecenter.

Disse friplejehjem udmærker sig som oftest ved at være præget af et stærkt værdisæt omkring etik og kultur, samt, hvad der bestem også betyder noget, gode og veldrevne køkkener på den enkelte institution.

Den almindelige pleje, adgang til sociale ydelser, dokumentationspligt m.v. er at sammenligne med forholdene på et kommunalt drevet plejecenter.

Fordelen for borgeren ved et friplejehjem er at have en reel valgmulighed ift. egne værdier og præferencer. Betydningen af denne valgmulighed skal man ikke undervurdere.

For kommunen er det en fordel, at man undgår en betydelig anlægsomkostning og man får øget sin samlede kapacitet. Endelig bliver der også mulighed for en positiv konkurrence på ældreområdet, hvor man fagligt og økonomisk kan måle og lære af hinanden. Det er grundlæggende sundt, og kan også bidrage til valgmuligheder for medarbejderne i plejesektoren.

I Skanderborg Kommune skal vi nu til at tage stilling til, om vi i lighed med andre kommuner, vil give mulighed for etablering af friplejehjem.

I Venstre er vi meget positive overfor denne tanke – ikke som kritik af eller for at erstattede de kommunale plejecentre. Bestemt ikke. Men for på pragmatisk vis at få øget kapaciteten og skabe valgmuligheder for de ældre og alternativer for de ansatte i ældresektoren.

Dette er en mulighed som vi konstruktivt skal gribe.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.