Lad vores unge gå på det lokale gymnasium
De skal uddannes her, hvor vi bor, og hvor de hører hjemme!
debat Kære børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Som borgere i Ry og omegn er vi bekymrede over, at vores unge nu igen har til udsigt at blive sendt andre steder hen end til deres lokale gymnasium, hvor de historisk og geografisk hører hjemme. Det må være slut med, at de skal være gidsler i spillet for at skulle redde gymnasier i Aarhus.
Skanderborg Gymnasium havde bedt om at oprette en ekstra klasse i skoleåret 2021/2022, da de af deres tal kunne se, at der ville komme flere ansøgere, der søger dem som 1. prioritet end der på nuværende tidspunkt er plads til. Regionsrådet stod med andre lavere tal og besluttede på daværende tidspunkt ikke at hæve loftet på Skanderborg Gymnasium. Det har nu vist sig, at antallet af ansøgere faktisk er højere, og 20 elever vil pt. ikke få opfyldt deres 1. prioritet, men har udsigt til at kunne kigge ind på det gymnasium, hvor hele deres sociale netværk går, mens de sidder i toget på vej mod en by, hvortil de ingen relation har.
Skanderborg Gymnasium har plads til alle ansøgere, og det er derfor vores store håb og forventning, at de får lov til at oprette 10 klasser i kommende skoleår, som de oprindeligt søgte om. Vi fæster vores forhåbning til, at Regionsrådet tidligere har udtalt, at de er villige til at se nærmere på det, når ansøgningstallene kendes efter 1. marts.
'I Favrskov og i Skanderborg er der en bekymring for, om det indmeldte kapacitetsloft giver mulighed for at indfri alle 1. prioritetsansøgninger fra lokalområdet. Skulle den situation opstå, er vi dog åbne for at se på en løsning i stil med den, der blev fundet i Skanderborg i indeværende år, siger Jørgen Nørby (V).' (Citat fra pressemeddelelse udsendt af Regionsrådet onsdag den 16. december).
'Såfremt søgetallene viser sig at være markant anderledes end vores prognoser tilsiger, er jeg positiv overfor at indlede en dialog om en løsning i stil med den, som blev anvendt sidste år for Skanderborg Gymnasium. En opregulering af optagelseskapaciteten skal dog godkendes af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.' (Svar fra Anders Kühnau, Regionsrådsformand af 22/12 2020 på henvendelse fra undertegnede mfl.).
Med ovenstående udsagn er vi af den opfattelse og forventning, at Regionsrådet og Børne- og Undervisningsministeriet medtager denne dynamiske tilpasning, når den endelige kapacitet for Østjylland endeligt fastlægges, således at det indmeldte kapacitetsloft på 9 klasser suppleres af en dynamisk tilpasning, der garanterer, at unge, der søger Skanderborg Gymnasium som 1. prioritet, er sikret optagelse, hvis de er bosiddende i Skanderborg Kommune.
Vi hæfter os desuden ved Statsministerens nytårstale, hvor hun netop understregede at:
'Vi skal både have en stærk hovedstad. Velfungerende provinsbyer. Små bysamfund. Og levende landdistrikter. I det nye år vil vi etablere flere muligheder for, at unge kan uddanne sig lokalt - tæt på hvor de bor og kommer fra.'
Med det stigende børnetal (igennem mange år) der er i Ry - og flere børnehaver og tilflyttere - så kan man vel med rimelighed antage, at der vil være en stigning i antallet af ansøgere til ungdomsuddannelserne i Skanderborg - også i de kommende år. Forhåbentlig tages der højde for dette i de fremtidige forhandlinger på området, så vi ikke hvert år skal diskutere rimeligheden i om børn fra Ry skal gå i skole i Aarhus eller Skanderborg. Vi er mange, der ikke kan forstå, at det skal diskuteres nu igen. For os giver det ingen mening, at unge fra fx Ry skal køre forbi gymnasiet i Skanderborg og ende i Aarhus, og dermed risikere at ende som rodløse nomader, som hverken hører helt til i deres lokalsamfund eller i byen, som de er sendt til for at få en ungdomsuddannelse. Vi beder jer derfor indtrængende om at lytte til os og de unge og oprette en klasse mere i Skanderborg.
Vi vil slutteligt henvise til en henvendelse fra GL, som tager udgangspunkt i Bekendtgørelsen om optagelse på de gymnasiale uddannelser og om kapacitetsfastsættelse på institutioner for almengymnasiale uddannelser:
”Uafhængigt af ministerens afgørelse om kapaciteten, er der i dag en regel om, at fordelingsudvalget kan lade elever gå på den ønskede skole - selv om eleverne ikke er blandt dem i ansøgerfeltet, der "bor tættest" på. Det sker ud fra hensyn til, at de ellers ville få langt til den alternative skole. Reglen blev indført med støtte fra GL for et par år siden, hvor en konkret fordeling betød, at flere elever skulle tage forbi den ønskede skole for at komme videre til den skole, de blev henvist til. Umiddelbart kunne en del af jer formentlig komme ind under denne regel.”
Netop det er vores store ønske på vegne af de unge fra Ry og omegn.