Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Bedre muligheder for at bygge bæredygtigt på vej

Artiklens øverste billede
Peter Kjær. Pressefoto

Debat Det er slet ikke let for Skanderborg kommune at leve op til egne visioner for en grøn omstilling, hvor byrådet med klima-, energi- og ressourcepolitikken vil sætte "en ambitiøs retning for en helhedsorienteret indsats, der skal sikre grøn omstilling og bæredygtig udvikling i kommunen på både kort og langt sigt". Der er simpelthen så meget at holde øje med. Det er ikke bare svinefabrikker og mågekanoner, parkeringsnormer og cykelstier, der skal holdes øje med. Det er blandt andet også al den byggeaktivitet, der foregår i kommunen.

Skanderborg kommune skal bygge rigtig mange kvadratmeter selv, og der er stor tilflytning til kommunen, som betyder høj byggeaktivitet. Klimaaftrykket fra opførelse af bygninger er ganske stort og skal naturligvis begrænses til et minimum. Det store klimaaftryk fra produktion af mursten er grunden til, at kommunen i efteråret vedtog at oprette en oplagringscentral for brugte mursten fra nedrivning af ældre bygninger. Kommunen stiller ikke kontante krav til byggeriet, der kan fremme genbrug, men vi har fra Enhedslisten spurgt administrationen om muligheden for at indføre standarder, der kan sikre, at vi kan genbruge materialer fra de bygninger, der bygges fremover. Allerbedst er det naturligvis at undgå nedrivning, hvor det lader sig gøre.

Den nye skole og daginstitution, der netop truffet beslutning om at bygge i Hørning, havde ikke skrevet klimakrav til byggematerialer ind i udbudsmaterialet, så det hensyn blev ikke taget. Det er trist, for ifølge statens byggeforsknings institut, så belaster byggematerialer og byggeprocesser klimaet mere end energiforbruget i bygningerne. Enhedslisten vil gøre sit til, at det bliver sidste gang klimahensyn udelades på den måde i kommunale byggerier. På samme måde vil vi presse på, for at der bliver stillet relevante materialekrav til privat byggeri, eller at der i det mindste gives anbefalinger, eller at der i det allermindste gives mulighed for at anvende klimavenlige materialer.

På det seneste udvalgsmøde i Miljø- og Planudvalget var der bl.a. et lokalplan-forslag på dagsordenen. Det fremgik af forslaget, at "Bebyggelsens ydervægge skal fremstå i pudsede facader, teglsten med blank mur eller vandskuret". Det vil altså sige, at det slet ikke er muligt at fravælge de stærkt klimabelastende mursten indenfor lokalplanens område. Heldigvis var udvalget med på at ændre ordlyden, så træfacader også bliver en mulighed i dette lokalplanområde. Jeg havde gerne set en endnu friere formulering for at åbne for endnu flere muligheder, men hovedsagen var at undgå murstenstvang. De 3800 rensede gule mursten fra tandlægebygningen ved Virring skole, som Entreprenørafdelingen efter planen skulle have modtaget til genbrugsformål, rækker trods alt ikke langt, hvis kommunen fortsætter med at kræve murstensfacader i nybyggeri.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.