Den nye VW ID.3 får en skræddersyet elbils-lyd, som skal signalere, at det er en Volkswagen.

Den nye VW ID.3 får en skræddersyet elbils-lyd, som skal signalere, at det er en Volkswagen.

Din elbil får sin helt egen lyd

Lyd-designere hos bl.a. VW, BMW, Volvo og Jaguar arbejder med at skabe den helt unikke "sound" for netop deres elbiler

Af
Jens Overgaard

biler Elbiler handler om meget mere end rækkevidder og ladetider. Mange får også deres helt egen lyd, som skal matche mærket.

Nye EU-krav betyder, at elbilerne skal have en akustisk advarsel, som virker op til 20 km/t og kan advare de bløde trafikanter. Ud over lydniveauet er der ingen krav til udformningen af selve signalet, og det har fået bilproducenterne til at alliere sig med kreative lydsnedkere, som skal skabe en helt unik advarsels-lyd for netop det pågældende mærke eller den specifikke model.

Det engelske blad, Autocar, har talt med flere biltopfolk, der perspektiverer udviklingen. Eksempelvis er der klare krav til lyden på den nye ID.3 fra VW. Her har komponisten Leslie Mándoki skabt en lyd, som skal gå igen på VW's kommende elektriske biler, og som vi på redaktionen har lagt øre til på VW's presse-site, hvor oplevelsen minder om en slags elektrisk skinnebus.

Klaus Bischoff, som er designchef hos Volkswagen, uddyber:

"Alle skal med det samme tænke, Wauvv, det her er en elbil, og derefter sige: 'Yes, det er en Volkswagen," forklarer han til magasinet.

Det betyder lyd-reglerne

AVAS (Acustic Vehicle Alert System) har været lovkrav for alle nye el-biler og plug-in-hybrider, der kom på markedet siden 1. juli 2019. Fra 1. juli 2021 er det lovkrav for alle el-biler og plug-in-hybrider som sælges. Bilerne skal udsendte et signal ved hastigheder på 0-20 km/t. Det skal kunne høres to meter væk og være i et niveau på 40-60 dB. Det skal gå op i frekvens i takt med, at bilen accelererer.

Lyden skal også virke ved bakmanøvrer.

Taler til følelserne

Hos BMW, som har en anden tilgang, er den store Hollywood-komponist Hans Zimmer hyret.

"Vi vil skabe noget uventet. Det tekniske er ikke vores tilgang, men derimod at pege på nye muligheder," lyder det fra Hans Zimmer i samme forbindelse.

Renzo Vitale, som er komponist og group sound-designer hos BMW, uddyber:

"Lyden er meget musikalsk og aktiveres af føreren, som er en performer, der udtrykker sig selv," siger Renzo Vitale, der pointerer, at lyden til den nye elektriske Mini SE, er lidt anderledes. Den har en mere menneskelig tilgang og beskrives som "venlig" med et strejf af lyden fra en gokart.

Naturligt lydtapet

Hos Volvo har Fredrik Hagman, der er interaktiv lyd-designer, satset på en lyd, som er mere neutral. Her er skabt en lyd, der er udviklet på baggrund af havbølger, og som nærmest brummer.

"Vi vil skabe opmærksomhed, uden at folk kigger. Målet har ikke været at skabe en 'head turner'," siger Fredrik Hagman, som peger på, at det måske skal være signaturlyden for Volvo de næste 30 år.

"Det stod klart for os, at bare fordi der ikke er en forbrændingsmotor, så betyder det ikke, at en elbil er lydløs. Der er stadig masser af støj som for eks. dækkene på vejen. Så vores udgangspunkt har været at beholde den naturlige støj og forbedre den, frem for at skabe en ny lyd," siger han.

Billedtext: Den nye VW ID.3 får en skræddersyet elbils-lyd, som skal signalere, at det er en Volkswagen.

Foto: VW BMW's nye elektriske modeller, som den kommende i4, får en lyd, der skal tale til følelserne frem for ren teknik. Foto: BMW

Publiceret 25 March 2020 09:50