Uniti One er formet som et stykke håndsæbe og har plads til tre. Rækkevidden er 120-240 km. Fotos: Uniti

Uniti One er formet som et stykke håndsæbe og har plads til tre. Rækkevidden er 120-240 km. Fotos: Uniti

Svensk mikro-elbil bejler til livet i storbyen

Ny, enkel og højteknologisk elbil til bymennesker kommer nu fra det svenske firma Uniti, der søsætter modellen One

Af
Jens Overgaard

svensker Designet er så blødt som et stykke håndsæbe, mens bilen er så minimalistisk stylet som en scooter. Det er en del af filosofien bag den nye mini-elbil Uniti One, der er noget så eksotisk som fra Sverige.

Uniti One er med sine 3,2 meter lidt mindre end Toyota Aygo, men den er lidt bredere. Det er da også en bil, som først og fremmest henvender sig til folk i storbyer, der kører inden for bygrænsen.

Bilen har plads til tre og kan klare fra 120 km til 240 km på en opladning efter WLTP-normen alt efter batteripakke. Her er der mulighed for batterier på enten 12 kWh eller 24 kWh i bilen, mens elmotoren yder 50 kW, hvilket svarer til 68 hk.

0-100 km/ t. klares på 9,9 sek., mens topfarten er 120 km/ t. Den kan lynlades med 50 kW, hvor en optankning tager 10 min.

Uniti har hovedkvarter i svenske Lund, hvor udviklingen foregår, men den produceres i engelske Norwich. De engelske startpriser for den mindste motorisering er angivet til, hvad der ligger på 158.000 kr. Men det kan ikke oversættes direkte til danske forhold.

Kamera som bakspejl

Der er tænkt meget på praktikken i mikroelbilen, hvor førersædet er placeret i midten, mens passagererne altså er spredt mere ud på de to bagsædepladser. Her er plads til 155 liter bagage bagerst.

Kabinen får ekstra lys fra et stort panoramaglastag, der kan tones i lysindfaldet, ligesom vi ser det i visse Mercedes-modeller. Føreren kan skue en digital væg-til-væg-instrumentering lidt a la den, som kommer i den nye elektriske Honda e, men dog ikke så bred.

Mens denne handler om lommeluksus, er der i Uniti One en nærmest asketisk og billigere tilgang til tingene. Instrumentering og infotainment har samme styresystem, som Volvo også bruger i den kommende elektriske version af XC40.

Det er Android Automotive, der også omfatter Googles nye stemmestyring og selvfølgelig Google Maps, musik fra Spotify og meddelelser med Waze. Hvordan det vil komme til at virke herhjemme, hvor Android Auto endnu ikke findes på dansk, vides ikke.

Uniti One har almindelige sidespejle, mens bakspejlet er afløst af en skærm, som er koblet til et bagudvendt vidvinkelkamera.

Klar fra 2020

Bilen låses selvfølgelig i og op med en digital nøgle i telefonen. Nødbremse er dog ekstraudstyr i den lille bil, som går i produktion til næste år.

Planerne for Uniti One på det danske marked kendes ikke.

FAKTA

UNITI

Blev skabt som et projekt på universitetet i svenske Lund med den hensigt at gentænke bilen.

Uniti One er realiseret gennem crowdfunding, hvor en række interesserede har sat penge i den nye elbil.

Bilen er udviklet og designet i Lund, hvor Uniti har hovedkvarter, men den produceres i engelske Norwich.

Publiceret 21 October 2019 15:43