Renault Zoe, VW e-Up og Nissan Leaf er meget forskellige elbiler, og der er også forskel på rækkevidderne. Foto: Christian Schacht

Renault Zoe, VW e-Up og Nissan Leaf er meget forskellige elbiler, og der er også forskel på rækkevidderne. Foto: Christian Schacht

Pas på med rækkevidden i brugte elbiler

Det kan lade sig gøre at finde en fin elbil til 80.000-150.000 kr., hvis du kan leve med en begrænset rækkevidde

Af
Jens Overgaard

brugt Hvis du drømmer om at rulle lydløst gennem byen på strøm, men ikke har et budget, som rækker til en ny elbil, findes der en vifte af muligheder for en brugt.

Men hvordan navigerer du rundt i brugt-junglen? Vi giver nogle bud, som kan være med til at afklare processen.

Jan Lang, der er markedsanalytiker på Bilbasen, kan se, at der er kommet flere brugte elbiler til salg, og at antallet af folk, der søger direkte på elbilerne, er stigende.

"Der er meget stor interesse for elbiler. Her er 10 gange så mange søgninger end på benzin-og dieselbiler generelt, og de bliver solgt ret hurtigt," siger Jan Lang.

Han kan se, at der er markant flest, som går efter de nyere elbiler på under et år.

"Folk kigger meget på rækkevidde," konstaterer han.

Over en kam er en bil som BMW i3 den mest søgte. Her er udbuddet også størst, fulgt af Tesla S, Nissan Leaf og Renault Zoe.

Starter under 80.000 kr.

Det er alle modeller, som er kommet med opgraderinger undervejs med bl. a. større batteripakker, mens Leaf i fjor også kom i en ny generation.

Man behøver dog ikke bruge en formue.

"Hvis man bare vil have en elbil og ikke ser så meget på rækkevidden, så kommer man langt for omkring 100.000 kr.," siger Jan Lang.

Således starter Renault Zoe og Nissan Leaf fra 80.000-150.000 kr. En BMW i3, som er blevet faceliftet i flere omgange, koster typisk fra omkring 140.000-150.000 kr. for de første modeller, mens Tesla Model S ligger fra 350.000-550.000 kr.

De tre første er de mest sammenlignelige. Her lyder anbefalingen fra Jan Lang på Leaf og i3.

"Jeg synes, at BMW i3 er en spændende bil. Men hvis jeg skal anbefale en bil, kan jeg ikke lade være med at pege på Nissan Leaf," siger han.

»Den første generation af en Nissan Leaf er en fin bil og fejler ikke ret meget. Men har du pengene, så tag anden generation,« siger Jan Lang.

Jan Lang fraråder den store Tesla Model S, som han peger på er dyr at reparere.

Tesla har til gengæld foreløbig det mest fintmaskede net af hurtigladere.

En brugt elbil er ukompliceret at købe. Der er alligevel en række ting, som du skal være opmærksom på.

"Der er ikke meget, som bliver slidt i en elbil, bortset fra batteriet. Så hvis man tager en prøvetur i bilen, og den kører fint, burde der ikke være mere," siger Martin Messer Thomsen, der er pressetalsmand hos Forenede Danske Elbilister (FDEL).

Pas på med import

Han peger på, at batteriet holder pusten godt, og efter fire til fem år stadigvæk vil have 90-95 pct. af sin kapacitet. Der er dog én ting, som er vigtig: Vær opmærksom på, at din bil har varmepumpe.

"Det gælder især biler, som er importeret fra lande syd for Danmark. Med vores klima kører vi med varme på det meste af året. Da varmepumpen giver et lavere forbrug og dermed længere rækkevidde, betyder det meget," siger Martin Messer Thomsen.

Publiceret 24 September 2019 10:42