Ford Focus – én af favoritterne til at score titlen Årets Bil i Danmark 2018.

Ford Focus – én af favoritterne til at score titlen Årets Bil i Danmark 2018.

Jagten på årets bedste er gået ind

Er en udpræget familiebil som den nye koraner Kia Ceed, eller måske en bil med visioner, elbilen Hyundai Kona Electric, årets bedste bil? Udvælgelsen af den bedste blandt de bedste går ind næste uge

Af
Flemming Haslund

KÅRING Bilefteråret nærmest flyder med store begivenheder – først og fremmest de store biludstillinger, her på vores del af kloden er det udstillingen af personbiler i Paris og den tilsvarende messe med erhvervsbiler i Hannover.

Og dertil adskillige årets bil-kåringer – af størst betydning for danske bilkøbere er Den Internationale Årets Bil eller bare COTY, som mange siger (det er forkortelsen for Car of the Year) plus den vigtigste af dem alle: Årets Bil i Danmark.

En elbil fra Korea – Hyundai Kona Electric blandt favoritterne til den danske titel.

En elbil fra Korea – Hyundai Kona Electric blandt favoritterne til den danske titel.

Den danske kåring kører over to omgange. Først testkørsel af samtlige kandidater – pr. i dag 26 i alt – på og ved FDM Jyllandsringen nær Silkeborg. Antallet af biler er endnu ikke låst, således har f.eks. både Mercedes og BMW biler, der naturligt hører hjemme i feltet, men de tyske mærker har meddelt, at de ikke ønsker at stille op i kåringen.

Vælger den bedste

Jeg selv er medlem af juryen, der tester bilerne og vælger den bedste. Efter første kig på listen over de 26 biler træder tre biler frem; nemlig den nye Ford Focus, den nye Kia Ceed og med elbilen Hyundai Kona Electric som en outsider med vinderpotentiale.

Mange jurymedlemmer vil måske huske, at hybridbilen Opel Ampera vandt den tilsvarende titel for 2012 – for i øvrigt senere helt at forsvinde fra markedet. Men det er jo ved at være længe siden; bølgeskvulpet Ampera vil næppe forhindre en elbil at blive kåret til Årets Bil.

Familiebil med gode chancer for at vinde titlen Årets Bil i Danmark 2019: Kia Ceed.

Familiebil med gode chancer for at vinde titlen Årets Bil i Danmark 2019: Kia Ceed.

Testarbejdet over de to dage i midten af oktober munder ud i, at i alt fem biler stemmes i finalen; eller nomineres til titlen Årets Bil i Danmark som det Hollywood-festligt formuleres.

Blandt disse fem afgiver juryens medlemmer så endnu en gang stemmer; og bilen med flest stemmer har så vundet titlen. Offentliggørelse omkring den 1. december.

Blandt tidligere vindere, der i dag står som lysende klare valg, er Citroën GS 1971, VW Golf 1975 og Skoda Fabia 2001. Blandt biler, der i dag kan overraske som vindere, er Fiat 126 fra 1974, Mitsubishi Colt i 2005 og Opel Ampera i 2012.

Publiceret 27 September 2018 14:57